Quantcast
Channel: Lucian Gavrila – Food and beyond…
Viewing all articles
Browse latest Browse all 569

Tocăniță de cartofi cu rămășițe de afumătură

$
0
0

S-au cam terminat și sărbătorile astea. Mai avem de trecut un hop de Sfântul Ion. Doar cei care au omis să-și dea calendarele cu 13 zile înainte mai au de înfruntat un Crăciun și un Revelion.

Dacă în anii trecuți lumea s-a mai dus de Revelion la un restaurant, la o pensiune, la o cabană sau prin Dubai, acum populația a stat mai mult pe-acasă. Mărturie stau și căutările de pe blog: comparativ cu 30-31 dec 2019, pentru aceeași perioadă din 2020 numărul curioșilor s-a dublat, la fel și numărul paginilor accesate. Asta înseamnă că lumea s-a axat (s-a focusat – ar zice unii) pe mâncare pregătită în casă, excepție făcând cei care, pe lângă faptul că au bani, sunt și antitalente în materie de bucătăreală; aceștia au apelat cu siguranță la livrări de la restaurate și/sau firme de catering.

Oricum, și unii și alții au rămas cu un excedent de mâncare, excedent care, în zilele imediat următoare, va îngreuna munca lucrătorilor de la serviciile de salubritate.

Acum vă dau ocazia ca să salvați de dusul la groapa/rampa (mai mult sau mai puțin) ecologică de gunoi a unor porcării, de exemplu vreo 200 g șuncă țărănească (produs crud-uscat afumat) și 100 g mușchi minoritar afumat.

_101

_121

Ce vă mai trebuie?

  • 3 – 4 cartofi medii (adică nici prea mari, nici prea mici);
  • 1 – 2 tulpini de praz, cu Ø = 10 – 12 mm (după curățire);
  • 1 morcov mic (Ø = 10 mm; L = 250 – 200 mm / tot după curățire);
  • ½ ardei gras roșu;
  • 750 mL apă (circa 3 căni de apă);
  • 1 cutie mică (75 g) pastă de tomate (24 – 28% su);
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Se ia bucata de afumătură și se taie în cuburi. Feliile de mușchi ț****esc se porționează și ele așa cum se vede în desenul de mai jos.

_102

Luați acum o oală mare (măcar de 3 L volum util), antiaderentă, în care rumeniți la foc potrivit, în propria grăsime, bucățile de afumătură. Când considerați că sunt suficient pârpolite (3 – 5 minute), le extrageți grijuliu din oală, având grijă ca grăsimea scursă din ele să rămână pe loc. Adică în oală.

_122

_106

_107

Cât se rumenesc resturile de carne, spălați/curățați legumele (praz, morcov, ardei gras), apoi le tăiați sub formă poliedrică sau cilindrică, astfel încât corpurile geometrice rezultate să nu aibă dimensiuni mai mari de 10 mm.

_103

_104

Cartofii îi curățați de coajă și îi tăiați în bucăți de 1,5 – 2 cm (ca pentru o tocăniță de cartofi, că doar asta executați).

_105

În grăsimea rămasă în oală căliți 2 – 3 minute morcovul și ardeiul gras, apoi adăugați rondelele de praz și mai căliți 2 minute.

_108

_109

Adăugați cam ¼ cană de apă (62,5 mL) și înăbușiți legumele încă 5 – 7 minute.

_110

Adăugați apoi cartofii, amestecați cu simț de răspundere și continuați încă 2 minute înăbușirea, după care adăugați apă cât să acoperiți cu ea ingredientele.

_111

_112

_113

Pineți un capac peste oală, micșorați focul și fierbeți totul încetișor vreme de 15 – 25 de minute (sau până când simțiți că s-au pătruns cartofii).

_114

În acest moment asezonați cu sare și piper, adăugați pasta de tomate, amestecați și dați în clocot.

_115

Acum puteți adăuga afumătura rumenită inițial și pătrunjelul verde tocat.

_116

_117

_118

Dați deoparte oala de pe foc, acoperiți-o și lăsați să infuzeze pătrunjelul 2 – 3 minute înainte de servire.

_119

Serviți tocănița simplă sau acompaniați-o cu castraveți murați în saramură / oțet și cu un shot de pălincă.

_120

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 569