Nu-i greu de pregătit, nu-i greu de supravegheat, iar de mâncat, ce să mai zic. Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteți verifica.
Ce vă trebuie?
- 2 mușchiuleți de porc fasonați, a câte 400 – 500 g bucata;
- 200 g bacon afumat uscat, feliat subțire;
- 2 lingurițe de usturoi granulat;
- 2 lingurițe de boia dulce, eventual afumată;
- Sare marină, piper mixt proaspăt măcinat – după gust;
- 3 – 4 căței de usturoi;
- 2 – 3 crenguțe de cimbru verde;
- 2 – 3 linguri de ulei vegetal;
- 10 – 15 cuișoare;
- 250 mL vin alb, demisec.
Cum procedați?
Ștergeți mușchiuleții cu șervete absorbante și apoi asezonați-i cu condimentele uscate: usturoi granulat, boia, sare, piper. Întindeți bine condimentele, după care împachetați fiecare mușchiuleț în felii de bacon.
Ca baconul să nu se desprindă de mușchiuleț, bateți-l în cuie! N-o luați ad litteram, este doar o figură de stil; n-o să folosiți chiar cuie (nici măcar șuruburi), ci doar cuișoare, așa cum vedeți mai jos:
Așezați mușchiuleții astfel pregătiți într-o tavă unsă cu puțin ulei, adăugați pe lângă ei niște căței de usturoi necurățați, doar ușor zdrobiți cu latura cuțitului, niște crenguțe de cimbru și o cană cu vin.
Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și dați-o la cuptorul în prealabil încins la 190 – 200 ˚C.
Cam după vreun ceas uitați-vă ce mai fac, eventuați puteți să le luați și temperatura. Dacă încă n-au ajuns la 74 – 76 ˚C (în centrul bucății de carne), încă nu-s gata. Mai adăugați lichid în tavă (apă sau tot vin) dacă e cazul, mai stropiți-i cu ce mai e prin tavă, întoarceți-i și mai lăsați-i încă o jumătate de oră în cuptor, tot acoperiți cu folia de aluminiu.
Acum ar trebui să fie aproape gata; puteți da folia deoparte, ca să se rumenească baconul și să se îngroașe sosul din tavă. Mai lăsați-i încă 10 – 20 de minute (în funcție de cât de crocant doriți să arate), după care scoateți-i pe un platou și lăsați-i să se odihnească vreo 10 minute înainte de a-i felia. Dacă n-aveți răbdare (și un cuțit bine ascuțit), în cel mai bun caz o să-i sfâșiați și n-o să dea bine la poză.
Cel mai bine se taie după ce s-au răcit complet, eventual după ce au stat și câteva ceasuri la rece. Bine, se poate mânca și rece (pe post de antreu) sau se poate reîncălzi la microunde, gata feliat. Merge cu cartofi la cuptor, cu piure de cartofi, cu legume la abur sau la tigaie, ba chiar și cu sos de ciuperci.
Totul e să nu uitați să îi puneți alături un pahar de Fetească Neagră (podgoria și anul le las la alegerea voastră).
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!