Când toată lumea scormonește măruntaiele interneților căutând pentru masa de Crăciun rețete ale unor preparate cât care mai de care mai pe spate dătătoare când or fi postate pe aceiași interneți (că de arătat “dujmanilor” pe viu, offline, face-to-face a fi mai greu iarna asta), eu mă apuc să scriu despre paste. Și nu despre orice fel de paste ci despre fusilli pugliesi (aproximativ puliezii în pronunție). Tricolore, ca în poză, și fabricate cu adaos de coloranți naturali: 2% spanac deshidratat – cele verzi, 2% roșii deshidratate + 0,6% sfeclă roșie deshidratată – cele roșii, 0% nimic deshidratat – cele galbene.
Mai adăugați niște roz-somon de la somon, niște alb-gălbui de la parmezan (sau ce altă brânză dură peninsulară folosiți), puneți totul pe un platou negru alb-închis (ca să nu mă acuzați de rasism), faceți poze, apoi lăudați-vă cu ele.
Ce vă trebuie?
- 1 bucată de filé de somon (circa 125 – 150 g);
- 1 linguriță de zeamă de lămâie;
- 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
- 250 g paste tricolore Fusilli pugliesi;
- 2,5 L de apă în care ați dizolvat 1 linguriță de sare (pentru fierberea pastelor);
- 500 g smântână pentru gătit cu minim 15% grăsime (dar se acceptă și cea cu 20 sau 32% grăsime);
- 50 – 75 g brânză rasă Grana Padano (se poate înlocui cu Parmigiano/parmezan sau Pecorino Romano);
- 1 linguriță rasă de oregano uscat;
- Sare marină și piper mixt proaspăt râșnit – după gust.
Cum procedați?
Tamponați bucata de somon cu șervete absorbante, stropiți-o cu zeamă de lămâie, asezonați-o cu sare și piper, stropiți-o apoi cu ulei și împachetați-o în folie de aluminiu.
Puneți somonul astfel împachetat într-o tavă și dați-l la cuptorul preîncălzit la 190 – 200 ˚C pentru circa 20 de minute.
După ce l-ați copt astfel, sfâșiați-l în bucăți.
Cât se gătește somonul, puneți la fiert apa cu sare. Când apa începe să fiarbă, puneți în ea pastele și fierbeți-le 12 – 15 minute (cam așa recomandă producătorul).
Scurgeți bine pastele, fără a le clăti, și păstrați 100 mL din apa în care au fiert. S-ar putea să aveți nevoie de ea.
Luați o tigaie încăpătoare și puneți la încins, la foc mediu, smântâna. Asezonați cu sare și piper. Puteți presăra în ea și puțină brânză rasă (de preferință Grana Padano), apoi încorporați bucățile de somon.
Aromatizați cu oregano, iar la sfârșit răsturnați pastele peste sos. Dacă vi se pare că sosul este prea gros, diluați-l cu puțină apă în care au fiert pastele.
Așezați pastele cu sos pe farfurie, presărați peste ele o porție generoasă de Grana Padano și puneți-vă pe înfulecat.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!