În zilele următoare se pare că ploile nu ne vor lăsa să ne facem de cap cu grătare afară, așa că să ne rezumăm doar la ceea ce putem afuma/arde doar în spațiul închis al propriei locuințe. Evident, mă adresez aici cetățenilor de la bloc, pentru restul lumii găsindu-se soluții alternative.
Ce vă trebuie?
- 2 felii de cotlet de porc, cam de 1,5 cm grosime, cu os slănină și șorici;
- 2 lingurițe de sos Worcester;
- 2 lingurițe de sos de soia;
- 2 lingurițe de sos Teriyaki;
- 1 linguriță de piper negru cu lămâie;
- 100 mL vin alb, sec;
- Spray cu ulei de rapiță pentru tigaie.
Garnitura:
- 6 – 8 cartofi albi noi (cam 400 – 450 g cu totul, nu bucata);
- 1,2 L ulei de floarea soarelui (se poate refolosi de câteva ori);
- Sare – după gust.
Salata:
- Salată verde, roșii, ridichi, castraveți, ceapă verde, ulei de floarea-soarelui/sâmburi de struguri/măsline, oțet/oțet balsamic/zeamă de lămâie (opțional, că eu nu pun), oregano (tot opțional, dar eu pun), sare. Cantități nu dau, fiecare cum consideră și cât are. Verdețurile să fie bine spălate și scurse. Sarea adăugați-o doar înainte de servire în salata pe care o puteți prepara dinainte. Până la sărare și servire, țineți-o la rece.
Cum procedați?
După ce ați tamponat cotletele cu șervete absorbante, crestați șoriciul și slănina, cam din 13 în 14 mm. Asta ca să nu se strângă cotletele sub influența temperaturilor ridicate și să ia formă de coșuleț. Nu că n-ar fi frumoase, dar nu se mai gătesc uniform.
Asezonați cotletele pe ambele părți cu sosurile anterior menționate (soia, Worcester, Teriyaki, pentru cei care uită de la mână pân’ la gură) și cu piperul cu lămâie. Sare nu mai puneți, conțin suficientă sosurile utilizate. Acum lăsați carnea astfel tratată să se marineze la rece (în frigider) măcar 2 – 3 ore. Puneți-o totuși într-un vas cu capac etanș, o pungă resigilabilă sau într-un bol acoperit cu folie alimentară. Asta ca să nu mâncați la desert tort diplomat cu aromă de anșoa.
Luați o tigaie antiaderentă, cu pereți mai înalți și pulverizați pe fundul ei niște ulei de gătit. Există sprayuri speciale pentru asta. În lipsă, ungeți fundul tigăii cu ulei (ca atunci când faceți clătite).
Încingeți tigaia la foc puternic și rumeniți în ea cotletele, cam 3 – 4 minute pe fiecare parte – le puteți întoarce de mai multe ori în acest interval. Nu vă panicați dacă vi se ard cotletele. De fapt nu carnea se arde ci coaja de lămâie din piper și unele ingrediente din sosuri. Ce-i drept, o să trebuiască să frecați mai mult tigaia la sfârșit – asta dacă vă spălați singuri vasele, nu ca chefii din spectacolele culinare televizate sau iutubizate.
Acum e momentul să stingeți cotletele cu vin, să dați focul la mic, să puneți un capac pe tigaie și să așteptați vreo 10 minute, timp în care mai întoarceți o dată carnea de pe o parte pe alta.
Luați apoi capacul și lăsați să se evapore tot lichidul din tigaie. Sunt gata de pus în farfurie.
Cu garnitura e mai simplu, numai trebuie să vă apucați de ea înainte ca să puneți cotletele în tigaie. Până se încinge uleiul pentru prăjit cartofii la temperatura de 180 ˚C (atât recomandă literatura de specialitate) durează măcar 10 minute, dacă nu mai bine. Mai trebuie să stea încă vreo 10 – 15 minute până se rumenesc. Îi puteți curăța de coajă frecându-i cu un burete de sârmă, după ce i-ați ținut mai întâi măcar 30 de minute în apă sărată. Sau puteți doar să-i spălați bine, să nu aibă pământ sau nisip. După ce i-ați curățat/spălat, ștergeți-i bine cu șervete absorbante și feliați-i, dar nu ca pe cartofii pai de la McDonalds. Puneți-i în uleiul bine încins și scoateți-i când devin aurii, având grijă să-i scurgeți bine de ulei. Puneți sare pe ei în momentul servirii (la fel și pe salată – dar asta cred că tocmai v-am mai spus).
Deși se zice că vinul servit trebuie să fie același cu vinul folosit la gătit, cred că mai degrabă un roșu sec se pretează la farfuria asta. Un Merlot, de exemplu.
Iar dacă vreți să mai încercați și altă rețetă, o găsiți aici.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!