Fie că vreți să vă “detoxificați” organismul, fie că vreți să dați jos extra-kilogramele pe care le-ați adăugat taliei de viespe în perioada dintre Crăciunul gregorian și cel iulian (25 dec. – 7 ian.), toate saiturile și blogurile, fie ele de fashion & style, life & health, home & garden, food & drink, ori de breaking news, vă recomandă salate, legume, pește slab și piept de pui la grătar. Nici printul, în special revistele “pentru femei”, nu se abate de la această cutumă.
Afară fiind cam iarnă, uneori cu “grade de frig”, vorba Chișinăului, e cam incomod de a încinge grătarul în curte sau în fața blocului. Așa că tindem să renunțăm la opțiunea cu “piept de pui la grătar”. Greșit! Grătarul cu jar de lemne sau cărbuni poate fi substituit cu succes de un grătar electric sau de către tigaia-grill.
Dar chiar dacă nu aveți bucătăria dotată cu astfel de dispozitive, măcar o tigaie tot aveți: antiaderentă – teflonată (cu sau fără termospot), cu strat ceramic sau de piatră, ori chiar una simplă, din fontă sau din tablă neagră. Oricum ar fi, într-o astfel de tigaie puteți rumeni pieptul de pui ca să iasă “ca la grătar”.
Ce vă trebuie?
În afară de tigaie, mai aveți nevoie de piept de pui (asta am aflat de la Captain Obvious), ulei vegetal, condimente (uzual sare și piper):
- 400 g piept de pui dezosat și fără piele (eventual gata feliat);
- 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri (dar poate fi și de măsline ori chiar de floarea soarelui);
- Sare marină, piper negru sau mixt proaspăt râșnit – după gust.
Cum procedați?
Dacă bucata de piept este întreagă, ștegeți-o cu șervete absorbante (spălarea sub jet de apă face mai mult rău decât bine, în sensul că poate împrăștia Salmonella pe o suprafață cu rază considerabilă), apoi tranșați-o în felii subțiri (5 – 6 mm), ca pentru șnițele.
Dacă pieptul este gata feliat, îndepărtați umiditatea în exces cu șervete absorbante și citiți în continuare.
Puneți feliile de piept într-un castron încăpător, asezonați-le cu condimente și cu ulei, apoi amestecați totul conștiincios (chiar cu mâna) ca și condimentele, și uleiul, să îmbrace toată suprafața feliilor de piept. E recomandabil să folosiți o mănușă de unică folosință, atât din considerente igienico-sanitare, cât și din considerentul de a nu vă mânji cu ulei.
Lăsați 5 – 10 minute pieptul de pui la “marinat”, timp în care puneți la încins tigaia (fără ulei) pe aragaz, la foc maxim. Dacă tigaia este prevăzută cu termospot, aflați imediat când este încinsă (culoarea abțibildului din centrul fundului tigăii devine monocolor). La o tigaie obișnuită, apropiați palma deschisă la 1 cm de fundul tigăii. N-ar trebui să rezistați mai mult de 2 – 3 secunde. Nu încercați să vă sprijiniți cu podul palmei de fundul tigăii, s-ar putea să reușiți!
Puneți bucățile de piept în tigaie, nesuprapuse, cu spațiu între ele. Odată căzute în tigaia încinsă, nu le mai aranjați “ca să dea frumos în poză”, lăsați-le cum au căzut până în momentul în care va trebui să le întoarceți pe partea opusă.
La grosimea de 5 mm, după 4 – 5 minute le puteți întoarce, lăsându-le încă 4 minute și pe partea cealaltă. Dacă sunt mai subțiri le întoarceți mai repede, iar dacă sunt mai groase, le lăsați mai mult. Asta tot de la Captain Obvious am învățat-o.
Ca să nu greșiți, puteți întoarce carnea în momentul în care partea vizibilă a feliei (adică aceea care nu este în contact direct cu fundul tigăii) începe să-și schimbe culoarea. Virajul este de la roz translucid spre alb opac.
Odată rumenite feliile de piept de pui pe ambele fețe, le puteți extrage din tigaie. După ce ați golit tigaia și ați luat-o de pe foc, puteți turna în ea o cană de apă, dar nu chiar imediat, ci după vreo 3 – 5 minute. În felul acesta reziduurile din tigaie nu se mai întăresc și tigaia se curăță mai ușor. Dacă nu intră în atribuțiunile voastre curățatul tigăii, n-are rost să vă obosiți cu această operație suplimentară.
Pe lângă pieptul de pui, ca să fiți în ton cu trendul dietetic, merg niște legume fierte, aburite ori trase la tigaie cu puțin unt (ăsta nu-i chiar așa de dietetic, da-i bun). Merge chiar și un piure: de morcovi, de mazăre, de țelină, de conopidă, de cartofi dulci, de cartofi mov, de cartofi normali chiar. Pentru scopuri non dietetice și anti-siluetă vă recomand călduros cartofii prăjiți în baie de ulei. Ba chiar și un pahar de rosé!
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!