Într-una din zile pusesem niște cartofi la fiert pe care, ulterior, după ce i-am curățat și i-am bucățălit, i-am stropit cu puțin ulei, i-am asezonat cu sare și piper, apoi i-am dat la cuptor pentru vreo trei sferturi de ceas.
A ieșit o garnitură numai bună pentru un Cordon Bleu din “carne de curcan formată”, luat din supermarket, pe care n-a trebuit decât să-l dau la cuptor 7 – 8 minute la 180 ˚C.
“Cordonul” n-a fost nemaipomenit (și îmi tot propun să nu mai merg nemâncat la cumpărături, dar încă nu m-am învățat minte), însă cartofii mi-au ieșit excelent. Foarte buni, numai că prea mulți. Am mai rămas cam cu echivalentul unui cartof, prea puțin pentru două porții de garnitură, prea mult pentru a-l da la recycle bin. Așa că l-am pus la rece pentru meniul din ziua următoare.
Care meniu a constat într-o frittata, ale cărei ingrediente le aveam deja în frigider. Adică:
Ce vă trebuie?
- 1 cartof fiert în coajă, apoi dat la cuptor (dacă n-aveți, e suficient să fierbeți doar cartoful, să-l curățați și să-l tăiați cuburi);
- 4 ouă;
- 70 – 100 mL smântână lichidă nefermentată, pentru gătit sau pentru frișcă, cu minimum 30% grăsime;
- 100 – 120 g brânză Cheddar maturată;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 50 g parmezan ras (poate fi și Grana Padano, nu neapărat Parmigiano-Reggiano);
- 1 legătură de pătrunjel verde (pe ăsta nu-l aveam în dotare, așa că am coborât până la Profi în spatele blocului și l-am achiziționat. Dacă sunteți din București, vă puteți lua pătrunjelul de la Megaimajul de scară);
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Alegeți-vă o tigaie bifuncțională, adică una care poate fi folosită și pe ochiul aragazului, și în cuptor. Poate fi din aceea cum ați văzut în reclame la TV, cu mâner detașabil, ori una cu mâner metalic (nu din lemn, nu din plastic). Cât meșteriți la ingredientele frittatei, preîncălziți cuptorul la 180 – 200 ˚C.
Bateți bine ouăle (după ce în prealabil ați îndepărtat cojile) cu sare și piper. În ouăle bine bătute încorporați, la final, smântâna.
Taiați brânza Cheddar în cuburi mici, cam de 5 – 7 mm.
Spălați, scurgeți și tocați pătrunjelul verde.
Ungeți fundul tigăii cu ulei, puneți în tigaie cuburile de cartofi și pe cele de Cheddar, apoi adăugați pătrunjelul tocat. Turnați în tigaie ouăle bătute, repartizându-le cât mai uniform pe toată suprafața acesteia. Presărați deasupra, cu generozitate, parmezan ras.
Băgați tigaia în cuptorul preîncălzit și lăsați-o cam 25 – 30 de minute.
La final, rumeniți frittata 1 – 2 minute cu flacăra din bolta cuptorului.
Acum va trebui să “transvazați” frittata din tigaie în farfurie. Ca să n-o stricați, aveți nevoie de două farfurii cu diametru ceva mai mare decât diametrul tigăii în care s-a copt frittata.
Mai întâi, cu ajutorul unei spatule, desprindeți frittata de marginea tigăii. Luați prima farfurie, așezați-o pe tigaie și, cu o mișcare fermă și rapidă întoarceți tot ansamblul cu susul în jos. Dacă ați obținut ceva similar cu ce se vede în poza de mai jos, continuați. Dacă nu, strângeți resturile și cioburile de pe pardoseala bucătăriei și reveniți la paragraful care începe cu “Bateți bine ouăle…”.
Când ați ajuns aici, luați a doua farfurie, așezați-o peste frittata care acum e cu susul în jos și răsturnați din nou ansamblul ‘farfurie 1 – frittata – farfurie 2’. Tot așa, ferm și rapid. Trebuie să vă apară, după ce ați îndepărtat farfuria 1, imaginea de mai jos. În caz contrar, mergeți la paragraful cu “…strângeți resturile și cioburile…”.
Odată ce ultima frittată a ajuns în poziția finală, o puteți presăra cu extra parmezan, o puteți decora cu frunze de pătrunjel și boabe de piper roșu, o puteți porționa (ca pe tort) și, eventual, o puteți chiar mânca. Se poate mânca fie caldă, fie rece (chiar și de la frigider), simplă sau însoțită de castraveți murați.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!