După ce două săptămâni ați ținut-o din petrecere în petrecere, trecând de la maioneza din salata boeuf la maioneza din salata de crochete cu ceapă, de la ceafa de porc la cuptor la ceafa de porc la grătar, de la crema de unt, zahăr, ouă și cacao din tort la crema de unt, zahăr, ouă și cacao din prăjituri, de la țuică la vin, de la vin la coniac și de la coniac înapoi la șpriț, e momentul să vă lăsați ficatul și bila să mai ia câte o gură de aer proaspăt și să încercați să mâncați în așa fel încât să nu mai puteți acuza cântarul că “s-a stricat”.
Cel mai indicat ar fi să treceți acum pe legume. Multe legume. În ziua de azi nu-i o problemă să găsiți legume proaspete în toiul iernii. Vă pot reține de la cumpărarea lor fie portofelul, fie conștiința ecologistă care vă șoptește că aceste legume vin de la zeci de mii de kilometri distanță sau sunt crescute în sere cu temperatură și umiditate controlată. În ambele cazuri se consumă combustibili fosili, se degajă gaze cu efect de seră, încălzire globală, ce mai la deal, la vale.
Alternativa ar fi legumele congelate rapid imediat după recoltare. Sunt relativ accesibile ca preț și, prin modul de prelucrare, își păstrează mult mai bine conținutul de nutrienți și de vitamine. În plus, sunt și ușor de gătit.
Le găsiți în orice supermarket sau magazin de cartier dotat cu lăzi frigorifice. Dacă sunt păstrate în mod corespunzător, la temperaturi sub –18 ˚C (–0,4 ˚F sau 255 K), și nu sunt decongelate accidental și apoi recongelate, țin mult și bine. Iar când le gătiți nu trebuie să le decongelați în prealabil. Economisiți timp, bani și utilități.
Ce vă trebuie?
- 1 pungă de amestec de legume chinezești congelate;
- 2 linguri de ulei vegetal;
- 2 linguri de sos de soia;
- Piper măcinat, praf de ghimbir – după gust.
Cum procedați?
Încingeți uleiul în wok și răsturnați în wokul bine încins conținutul pungii de legume, fără a le dezgheța în prealabil – din congelator direct în wok.
Lasati amestecul să se decongeleze în wok, la foc iute, 5 – 6 minute, amestecând din când în când.
Asezonați cu piper proaspăt râșnit și cu praf de ghimbir. Adăugați sosul de soia.
Lăsați pe foc mediu spre mare, amestecând, 6 – 8 minute, cât să se evapore apa și să se călească legumele. Nu trebuie să fiarbă și nici nu trebuie să se înmoaie ca în ciorbă. Trebuie să rămână ușor crocante.
Astfel gătite, legumele chinezești se pot servi simple, cu orez fiert, ori drept garnitură la niște cărnuri mai europene: piept de pui la grătar, ceafă de porc sau chiar la șnițele din piept de pui.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!