Luați câțiva cartofi albi, nu prea mari. Să fie din aceea “pentru salată”, care, după ce-i fierbeți să nu se sfărâme și să fie ușor lipicioși. Sticky, adică.
Puneți cartofii la fiert în apă cât să-i acopere, în care ați aruncat și o linguriță de sare.
Fierbeți cartofii 15 – 20 de minute. Nu trebuie să crape la fiert, dar furculița trebuie să pătrundă lejer în ei.
Odată fierți, scurgeți-le apa și lăsați-i să se răcească până la o temperatură acceptabilă pentru epidermă. Sub 50 ˚C ar fi o temperatură recomandată.
Curățați cartofii de coajă și tăiați-i în cuburi cam de 1,5 cm.
Luați o tavă antiaderentă, suficient de mare ca să vă încapă cuburile de cartofi într-un singur strat.
Ungeți fundul tăvii cu o bucățică de unt. Vă va fi mult mai ușor dacă încălziți în prealabil tava, nu prea tare, doar cât să se topească untul. Puteți înlocui untul cu câteva lingurițe de ulei de măsline, dacă această substituție vă va face să nu păcătuiți.
Puneți bucățile de cartofi în tavă, aruncați peste ele o linguriță, poate două – trei de griș, sare și piper cam cât credeți de cuviință. După gust, ar zice experții.
Amestecați bine totul, astfel încât particulele de griș să adere de bucățile de cartof. Ideal ar fi ca fiecare bucată de cartof să aibă același număr de particule de griș, uniform repartizate pe cele șase fețe (presupunând forma cubică a bucății de cartof).
Preîncălziți cuptorul la 180 – 200 ˚C. Dați tava la cuptor pentru 35 – 40 de minute. La jumătatea timpului amestecați în cartofi, astfel încât să fie expuși pe toate fețele atât la fundul fierbinte al tăvii (de la care căldura se transmite prin conducție), cât și la aerul încins din cuptor (de la care căldura se transmite prin convecție; poate puțin și prin radiație).
După ce-i extrageți din cuptor, presărați deasupra lor puțin pătrunjel verde tocat.
Pot fi folosiți și pe post de garnitură. De exemplu, la un piept de pui pregătit ca aici.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!