Dacă o să citiți lista ingredientelor (aia de la “Ce vă trebuie?”), o să cârcotiți zicând probabil ceva de genul: “Da’ ce cartofi țărănești îs ăștia, cu ulei din sâmburi de struguri și parmezan?”. Vă zic io: îs cartofi țărănești făcuți de țărani italieni.
Ce vă trebuie?
- ¾ kg de cartofi albi, calitatea “pentru salată”;
- 150 g piept de porc afumat (înlocuibil cu kaizer sau bacon – italienii pot pune pancetta, guanciale, ori ce alte porcării mai au ei pe acolo);
- 20 – 30 g unt cu 80% grăsime;
- 2 – 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri (poate fi și ulei de măsline, dar nu chiar extravirgin);
- 100 g parmezan (înlocuibil și el cu Grana Padano ori Pecorino Romano – depinde de regiunea Italiei pe care vreți s-o reprezentați);
- Sare, piper mixt – după gust.
Cum procedați?
Cartofii, spălați cu simț de răspundere, se pun la fiert în apă rece (cât să-i acopere) în care se pune și o linguriță de sare.
Se fierb cartofii cam cu 3 – 4 minute mai puțin decât i-am fiert eu pe cei din poza de mai jos. Adică trebuie să fie pătrunși, să fie lejer penetrabili cu furculița, dar nu trebuie să ajungă să nu-și mai încapă în piele de mândrie. Cam 15 – 17 minute de clocoteală cred că le-ar fi de ajuns, la dimensiunile pe care le au. Dacă-s mai mari – mai mult, dacă-s mai mărunței – mai puțin.
Se curăță de coajă, se taie în dumicați și se pun într-o tavă antiaderentă. Se asezonează cu sare, piper, ulei și unt.
Porcăriile afumate se taie mărunțel și se aruncă peste cartofi.
Se amestecă totul bine, apoi se întinde tot amestecul rezultat, într-un strat uniform, pe toată suprafața tăvii.
Tava cu ingrediente se introduce în cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 – 220 ˚C. După 15 minute de cuptorizare se mai trece cu lingura prin tavă, cât să se rostogolească dumicații de pe o parte pe alta.
Se mai bagă tava în același cuptor încins pentru încă 15 – 20 de minute. Ar cam trebui ca minunații cartofi să înceapă să devină aurii. Dacă se încăpățânează, mai treceți odată cu lingura printre ei și dați-le cam 2 minute flacără de sus, din bolta cuptorului și se cumințesc.
Cât timp n-aveți treabă în cuptor, dați brânza prin răzătoare. Brânză pe care o presărați peste cartofii abia scoși din cuptor.
Varianta vegană/de post a preparatului se realizează la fel. Numai că fără unt, fără porcării. Iar parmezanul se înlocuiește cu mozzarella. Mozzarella vegetală, evident.
Acești “cartofi țărănești” pot fi serviți ca fel principal, însoțiți de o salată de sfeclă roșie cu hrean. Sau pot fi folosiți pe post de garnitură. Lângă o bucată de miel, de exemplu, și cu un pahar de Grand Vin de Bordeaux alături.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!