Quantcast
Channel: Lucian Gavrila – Food and beyond…
Viewing all articles
Browse latest Browse all 569

Ardei umpluți mai gustoși decât ai concurenței

$
0
0

Nouă din zece români jură pe roșu că ardeii umpluți reprezintă unul dintre preparatele românești tradiționale. Este și nu este adevărat. Depinde de modul în care definim sintagma de “produs tradițional”. Și de modul în care această sintagmă este localizată temporal. A priori, un produs tradițional este un produs a cărui preparare se pierde în negura timpurilor. Această “negură”, în cazul produsului despre care facem vorbire (termen avocățesc, dar deh, nimeni nu-i perfect) se întinde doar de la aducerea ardeiului gras din Lumea Nouă (1492, Cristofor Columb) și până în zilele noastre – circa o jumătate de mileniu. Dacii, carpii, costobocii, cumanii și pecenegii nu aveau în meniu acest produs. Nici rumânii, până la incursiunile otomanilor în Valahia ori Moldova. Pot afirma, cu mâna pe cord, că Alexandru cel Bun, Domn al Moldovei între 1400 – 1432 (o domnie mai lungă decât a lui Nicolae Ceaușescu ori a lui Ion Iliescu), care a pus Bacăul pe hartă (în 1408), n-a gustat în viața lui ardei umpluți, nici cu garnitură de mămăligă din porumb, nici cu garnitură de cartofi prăjiți.

Ce vă trebuie?

Lăsând laoparte, ori chiar lăsândlaoparte (pe sistemul niciun, nicio 😉 ) considerațiile istorice/isterice, ardeii umpluți i-am făcut, îi facem și îi vom face; precum aici, aici și aici. Puteți păstra modul de preparare a umpluturii descris în rețetele anterioare, ori puteți pregăti o umplutură în genul celei de mai jos, suficientă pentru a fi îndesată în 7 – 8 ardei grași verzi, de dimensiuni normale:

  • 700 – 750 g piept de pui (fără piele, fără os) – tocat mărunt, la robot;
  • 100 – 150 g piept de mangaliță – tocat mărunt, la robot;
  • 2 – 3 linguri de orez cu bob rotund;
  • 50 mL ulei de floarea-soarelui;
  • 1 ceapă roșie mică, decojită, spălată și tocată mărunt;
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocată mărunt;
  • 1 – 2 ouă crude (opțional);
  • 1 lingură de pastă de tomate (24% substanță uscată);
  • Sare, piper negru – după gust.

Cum procedați?

Spălați ardeii după ce ați îndepărtat cotorul, semințele și coada, apoi scurgeți-i bine.

Omogenizați umputura preparată din ingredientele anterior menționate.

101

Cu o linguriță, umpleți ardeii curățați cu pasta obținută mai sus.

102

Ardeii astfel umpluți rumeniți-i pe plita bine încinsă, ori într-o tigaie antiaderentă (fără ulei!) 3 – 4 minute pe fiecare parte (cam ¼ oră, maximum 20 de minute în total), cât să se coacă parțial. Or să capete un gust distinct de fum, inegalabil.

103

Ardeii astfel pregătiți puneți-i cu gura în sus într-o oală încăpătoare. Adăugați apă și 3 – 4 linguri de pastă de tomate, apoi fierbeți-i la foc mic, acoperiți cu un capac, cam 1 – 2 ceasuri (dacă orezul s-a fiert, sunt gata de pus pe masă).

104

105

Serviți-i cu garnitură de mămăligă și smântână, alături de un pahar de vin alb sec sau rosé demisec.

106

100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 569