Dacă e vineri, e “Meatless Monday”
. Am făcut o tocăniță. Fără carne. Cu ciuperci. Pentru unii e “de post”. Pentru alții, mai ortodocși, nu. Îi anunț pe această cale pe respectivii că, dacă scot dintre ingrediente untul și brânza, se vor încadra perfect în canoanele religioase, cu condiția ca în calendar să existe “dezlegare la ulei și vin”. Dacă nu există, ghinion – vorba sasului.
Să purcedem dară la treabă!
Ce vă trebuie?
- 1 kg ciuperci champignon, proaspete;
- 3 – 4 fire de ceapă verde;
- 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
- 30 g unt (indicat cu minim 80% grăsime);
- 100 g pastă de ardei;
- 1 linguriță condimente pentru paste “Aglio, Olio, Peperoncino” (un amestec de usturoi, fulgi de ardei iute și frunze de pătrunjel);
- 200 mL vin alb demisec (Chardonnay de Murfatlar, cu voia dumneavoastră);
- Puțină sare marină (după gust);
- 1 linguriță de oregano uscat;
- 1 linguriță de pătrunjel uscat (sau un mănunchi de pătrunjel verde);
- 30 g brânză tare rasă (Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Grana Padano – ați prins ideea?) – opțional, pentru servire.
Cum procedați?
Ștergeți bine ciupercile, scoateți-le picioruștele (pe care le tăiați în 2, 3 – depinde de cât sunt de mari) și feliați pălăriile.
Curățați, spălați și tocați ceapa verde în rondele.
Într-o cratiță (oală) încăpătoare (inițial volumul ciupercilor este mare – prin preparare termică volumul lor se va reduce substanțial) puneți la încins uleiul și untul. Amestecând untul cu ulei, primul nu va mai împroșca peste tot când se va încinge.
Căliți în amestecul de grăsimi ceapa verde. Cam 1 – 2 minute.
Adăugați amestecul de condimente “Aglio, Olio, Peperoncino” și mai căliți încă un minut, la foc potrivit. Adăugați piciorușele ciupercilor și lăsați-le să se rumenească un minut.
Adăugați pălăriile feliate, reduceți focul la minim, amestecați energic, apoi acoperiți vasul cu un capac. Lăsați ciupercile la înăbușit cam un sfert de ceas.
Adăugați pasta de ardei, potriviți gustul de sare, iar după vreo 10 minute (cu vasul descoperit) turnați în oală vinul.
Mai lăsați să fiarbă molcom, fără capac, vreo alte 10 minute (lichidul nu trebuie să scadă complet), apoi adăugați oregano și pătrunjel.
Amestecați energic (din nou), luați oala de pe foc și țineți-o acoperită vreo 5 minute înainte de servire.
Tocănița picantă de ciuperci se servește fierbinte, alături de o felie de pâine integrală prăjită. Opțional, puteți presăra peste tocăniță brânză rasă. Dar nu-i musai.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!