Dacă v-a plăcut acest mușchiuleț de porc învelit în bacon și dat la cuptor, pe acesta, marinat în bere brună (și nu numai) și apoi căptușit cu varii mirodenii și copt înăbușit în cuptor o să-l adorați. Trebuie însă să vă înarmați cu răbdare: marinarea durează măcar patru ceasuri (deși ideal ar fi să lăsați mușchiuleții la marinat, peste noapte, la frigider), iar cuptorizarea încă vreo două, două și ceva. Având în vedere produsul finit, eu zic că merită așteptarea și efortul depus. Părerea mea.
Pe lângă doi mușchiuleți de porc (aceia fusiformi care își fac veacul pe lângă coloana vertebrală a guițătorului), mușchiuleți care bat cam la o jumătate de kil’ bucata, vă mai trebuie o marinadă pe bază de bere brună (lista completă a ingredientelor, inclusiv ingredientul secret, o găsiți mai la vale), un amestec uscat de mirodenii pentru crustă și un sos de glazurat, pe care o să-l folosiți mai pe la sfârșitul epopeii.
Ce vă trebuie?
- 2 mușchiuleți de porc (circa 1 kg de carne în total);
- ¼ linguriță sare marină proaspăt măcinată;
- ¼ linguriță piper mixt proaspăt râșnit.
Pentru marinadă:
- 2 lingurițe sos Worcester;
- 2 lingurițe sos de stridii;
- 2 linguri sos de soia;
- 300 – 350 mL bere brună.
Pentru crustă:
- 1 – 2 lingurițe boabe de muștar;
- 1 – 2 lingurițe usturoi granulat;
- 1 – 1½ lingurițe piper negru cu lămâie;
- 2 – 3 lingurițe boia dulce*;
- 3 – 4 lingurițe cimbru uscat și mărunțit.
* – Pentru un preparat mai picant, puteți înlocui – parțial sau total – boiaua dulce cu boia iute.
Pentru sosul de glazurat:
- 2 lingurițe de muștar picant;
- 2 lingurițe de miere;
- 1 linguriță de oțet balsamic de Modena;
- 100 mL bere brună.
Cum procedați?
Ștergeți bine mușchiuleții de porc cu șervete absorbante, apoi asezonați-i cu sare și piper. Puneți-i într-un castron încăpător și masați-i peste tot cu sos Worcester, sos de stridii și sos de soia.
Acoperiți-i cu bere brună, trageți o folie alimentară peste castron și dați-l la rece pentru măcar 4 ore – cel mai bine ar fi să lăsați castronul peste noapte în frigider.
Amestecați bine de tot condimentele pentru crustă: boabe de muștar, usturoi granulat, piper cu lămâie, boia, cimbru. Tăiați două folii de aluminiu cu lungimea de 40 – 45 cm. Puneți pe fiecare folie jumătate din amestecul uscat de condimente. Scurgeți bine marinada de pe mușchiuleți, apoi așezați-i pe folie și tăvăliți-i prin amestecul de mirodenii. Împachetați apoi folia și puneți pachetele cu mușchiuleți într-o tavă rezistentă la cuptor.
Dați tava cu mușchiuleții împachetați în folie de aluminiu la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit în prealabil la 190 – 200 ˚C. Lăsați mușchiuleții să nădușească în cuptor vreo două ore.
Între timp, pregătiți într-un castron sosul pentru glazurat, amestecând cât puteți de bine mierea, muștarul, stropul de oțet și berea.
Dacă aveți un termometru pentru carne, puteți verifica dacă s-au desăvârșit mușchiuleții. Înfigeți tija termometrului în partea cea mai groasă a mușchiulețului, până în mijlocul bucății de carne. Dacă termometrul indică 75 ˚C sau mai mult, înseamnă că mușchiuleții sunt făcuți suficient.
Scoateți tava din cuptor și desfaceți cu grijă folia. O să iasă din ea oareșce aburi fierbinți care vă pot răni. Folosiți mănuși și nu stați cu nasul în tavă!
Folosind o pensulă de silicon (ori o pană de gâscă dacă sunteți de modă veche) și ungeți mușchiuleții cu sosul de glazurat încropit mai devreme.
Dați din nou tava la cuptor pentru 20 – 25 de minute (ultimele 5 minute cu flacără din bolta cuptorului). Pe la jumătatea timpului, mai ungeți odată mușchiuleții cu sosul de glazurat. La fel și înainte de a porni flacăra de boltă.
Scoateți apoi mușchiuleții pe un platou cald, acoperiți-i din nou cu folie de aluminiu și lăsați-i să se odihnească așa acoperiți, vreo 5 – 10 minute. O să puteți tăia mai ușor carnea, fără să o rupeți.
Sau puteți lăsa carnea să se răcească complet, să o țineți apoi la frigider și să o serviți drept gustare rece. Sau vă puteți face sendvișuri din felii subțiri de friptură și brânză Cheddar.
Dacă totuși o preferați caldă, ca fel principal, îi puteți pune alături o garnitură de risotto sau de orez (mai puțin) cu legume (mai multe).
Nu trebuie să lipsească din peisaj paharul cu vin. Nu vă mai spun de care, că vedeți și singuri
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!