![100]()
La noi în urbe găsești carne de miel ieftină și din abundență de două ori pe an: în preajma Paștelui catolic și a celui ortodox (din abundență – cu puțin înainte de Paște, ieftină – imediat după acesta). Se întâmplă uneori ca ambele evenimente să se celebreze simultan, așa că oferta se restrânge substanțial din punct de vedere temporal. În restul anului, pofta de miel ți-o pot satisface doar congelatele din hypermarketuri. Sau Dedeman, care are o ofertă variată de cuie în care să-ți poți pune pofta. Mielul tranșat, porționat și congelat care vine de la antipozi este foarte gustos, dar are un mic defect, în sensul că prețul este alcătuit din trei cifre, plasate înainte de binecunoscutul “,99 Lei/kg”. N-am făcut o analiză economică detaliată pentru a vedea dacă este mai eficient să cumpăr un miel “ieftin” pe care să-l păstrez câteva luni în congelator (ocupând loc și consumând curent), ori să-mi cumpăr exact bucata/bucățile de care am nevoie, atunci când am nevoie. Drept pentru care, de Paște, mă aprovizionez cu cele necesare pentru o ciorbă și un drob de miel (cap, organe interne, prapur) și două pulpe (ori două “sferturi” de miel): una pentru tradiționala friptură de miel de la reuniunea de familie din Duminica Paștelui, cealaltă, ca rezervă pentru ocazii speciale. O astfel de “rezervă”, pe care am botezat-o pulpă de miel, în baiț, la cuptor, am pregătit cu ocazia unei curățenii generale prin congelator.
Ce vă trebuie?
Pentru friptură:
- O pulpă posterioară de miel (sau “un sfert posterior de miel” cum comercializează hypermarketurile) – cam 1,5 – 2,5 kg carne cu tot cu os (funcție de mărimea mielului);
- 2 – 3 linguri de ulei vegetal;
- O căpățână de usturoi, desfăcută în căței (necurățați, zdrobiți ușor cu latura lamei cuțitului);
- 3 – 4 crenguțe de cimbru uscat;
- 350 – 500 mL vin alb, sec, de calitate (Rețineți: dacă vinul nu este bun pentru băut, atunci nu este bun nici pentru gătit).
Pentru marinadă (baiț):
- 1 linguriță semințe de coriandru (măcinate);
- 6 căței de usturoi (curățați și zdrobiți);
- 1 linguriță piper mixt (măcinat);
- 1 linguriță sare marină;
- 2 lingurițe amestec grecesc de condimente pentru stifado;
- ½ linguriță nucșoară măcinată;
- ½ linguriță busuioc uscat;
- 2 crenguțe de cimbru;
- zeama de la 1 lămâie mică;
- zeama de la 1 limetă;
- 1 lingură de oțet balsamic;
- 5 linguri de ulei de măsline;
- 100 mL vin alb, sec.
Cum procedați?
Mai întâi, preparați marinada în care veți ține carnea de miel. Când vă apucați de marinadă, gândiți-vă că mielul trebuie să stea cam 24 de ore la baiț, dacă vreți să vă iasă o friptură fragedă, suculentă și aromată.
Zdrobiți într-un mojar 1 linguriță de semințe de coriandru.
Curățați și zdrobiți 6 căței de usturoi.
Amestecați coriandrul, usturoiul, sarea, piperul, condimentele pentru stifado, nucșoara, busuiocul uscat și frunzele de cimbru, până obțineți o pastă groasă, omogenă.
Subțiați pasta, încorporând în ea, pe rând: zeamă de lămâie și de limetă, oțet balsamic, ulei de măsline, apoi diluați cu vin alb. Amestecați bine din nou, până la omogenizare.
Peste bucata de carne de miel, în prealabil spălată și zvântată, presărați cam 2 – 3 lingurițe de cimbru uscat, apoi ungeți-o conștiincios cu baițul pe care tocmai l-ați preparat (sau marinada, cum i se zice în mod științific).
Introduceți bucata de carne astfel pregătită într-o pungă resigilabilă, scoateți cât mai mult aer din pungă, sigilați punga și dați-o la rece pentru 24 de ore, fie într-un beci răcoros, cu temperatură constantă, fie la frigider.
După expirarea timpului (a doua zi, cum ar veni), vă puteți apuca de pregătirea efectivă a fripturii.
Preîncălziți cuptorul aragazului la 165 – 175 ˚C.
Ungeți o tavă încăpătoare (și cu pereți ceva mai înalți) cu ulei și plasați în tavă o căpățână de usturoi desfăcută în piesele componente (cățeii, adică). Pe aceștia nu trebuie să-i curățați, doar îi zdrobiți ușor, presându-i cu partea laterală a lamei unui cuțit. Adăugați în tavă și câteva crenguțe de cimbru uscat (sau chiar proaspăt, dacă dispuneți de articolul respectiv).
Așezați bucata de carne de miel (cu tot cu baiț) în mijlocul tăvii și turnați în tavă vin. Fiți generoși!
Acoperiți apoi tava cu o folie de aluminiu (aici folia are rolul de a reține aburul degajat în procesul de preparare în tavă și nu de a interzice accesul extratereștrilor la gândurile ascunse ale pulpei de miel) și dați-o la cuptor pentru vreo două ceasuri. La jumătatea timpului, adică după circa o oră, întoarceți carnea. Dacă bucata de carne este mare (adică bate mai mult spre 2,5 – 3 kg), poate sta acoperită la cuptor chiar și 2 h 30’ – 2 h 45’.
![]()
![]()
De-acum puteți îndepărta folia de aluminiu. Mai lăsați carnea cam 30 de minute neacoperită în cuptor (180 – 190 ˚C), cât să se evapore lichidul din tavă. Din când în când mai ungeți bucata de carne cu zemurile din tavă.
La final, puteți întoarce carnea cu “partea de prezentare” în sus și o puteți rumeni 3 – 4 minute (nu mai mult că o s-o ardeți) cu flacăra din bolta cuptorului.
Scoateți apoi bucata de carne pe o farfurie mare, întinsă (ori pe un platou) și lăsați-o să se odihnească, măcar 10 – 15 minute înainte de a o felia. Eu am pregătit-o cu o zi înainte și am feliat-o rece, a doua zi. E bună și așa rece, dar merge și încălzită cu puțin timp înainte de servire, fie plasând feliile de carne 10 minute în cuptorul în prealabil bine încins, fie la microunde (2 minute la 700 W pentru 3 porții a 150 g).
O astfel de friptură nu necesită în mod special o garnitură. Poate fi servită alături de o salată cu multe verdețuri (spanac, ceapă verde, rucola, salată verde) și ridichi. Eu am testat-o cu niște cartofi cu sos de lămâie și usturoi, făcuți la cuptor în manieră grecească. Merg însă și cartofii aceștia, sau aceștia.
Dacă faceți friptura asta de Paște, n-are rost să vă bat la cap cu vinul care I se potrivește. Este vinul pe care-l aveți special pentru această sărbătoare. Însă dacă v-a pălit pofta de miel la cuptor în altă perioadă a anului, vă sugerez o Fetească Neagră autohtonă ori chiar un Cabernet-Syrah de Pays D’Oc.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
De vă place carnea de miel, pentru mai multe sugestii puteți arunca o privire și aici.
![]()