Nu poate lipsi omul de acasă două zile, că la întoarcere găsește frigiderul plin cu mâncare. Gătită
Acuma să nu credeți că sotia mea nu știe, ori nu vrea să gătească. Efectiv, n-are loc de mine. Așa că, atunci când prinde bucătăria liberă, se dezlănțuie. Să le luăm pe rând:
O ciorbă de zarzavat (din cel pus pentru iarnă) cu afumătură, acrită cu borș și dreasă cu smântână din belșug (smântână de aceea adevărată, cu peste 30% grăsime). S-o mănânci cu ochii!
O varză murată călită (a furat startul și a folosit prima varza pusă la murat luna trecută), mai întâi fiartă ușor pe ochiul de la aragaz și apoi dată la cuptor să se desăvârșească. Tot cu afumătură, evident.
Iar ca desert, un “drob” de biscuiți (dacă vă uitați atent la poză, o să vedeți de ce nu i-am zis “salam de biscuiți” ca toată lumea).
Ca să nu rămân mai prejos, în weekend am trecut varza la categoria “garnituri” și am pregătit pe lângă ea niște cotlete de porc (numai trei porții), unanim lăudate (nu numai de mine). Uitați cum le-am făcut:
- 3 felii de cotlet de porc cu os, groase de 1,5 cm (cam 150 – 175 g bucata);
- 2 crenguțe de rozmarin proaspăt;
- 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
- 3 lingurițe de sos Worcestershire;
- 250 ml vin alb sec, de calitate (Riesling Italian de Murfatlar, de exemplu);
- Sare marină și piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.
Cum procedați?
Ștergeți bine cotletele cu șervete absorbante și asezonați-le cu sare și piper, după gust;
Încingeți o tigaie antiaderentă unsă cu uleiul din sâmburi de struguri și rumeniți în ea (la foc potrivit) cotletele, întorcându-le frecvent de pe o parte pe alta, cam 10 minute în total;
Adăugați rozmarinul și câte o linguriță de sos Worcestershire pe fiecare cotlet și mai rumeniți cotletele încă 2 – 3 minute pe fiecare parte;
Dați focul la mic, adăugați 150 mL de vin, acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți încet cotletele până când se evaporă alcoolul (cam 10 minute);
Adăugați restul de vin și mai fierbeți totul încă 5 minute, fără capac (după ce ați adăugat prima porție de vin, întoarceți cotletele de pe o parte pe alta, cam la 2 – 3 minute).
Luați tigaia de pe foc, acoperiți-o din nou și lăsați cotletele să-și absoarbă sosul format până când terminați de mâncat ciorba. Aia cu afumătură, de care vă povesteam la început. Tot în ăst timp, încălziți garnitura de varză (chiar în cuptorul cu microunde, că nu pățește nimic rău).
Am uitat să vă spun că înainte să vă apucați de mâncat desfaceți o butelie de vin roșu, sec. Eu am avut niște Montepulciano D’Abruzzo din recolta lui 2014. S-a potrivit de minune cu cotletele, varza și o bucată de mămăligă vârtoasă și rece.