Nu duc niciodată lipsă de legume congelate și nici de cutii cu punguțe de orez prefiert. Un sertar al congelatorului (cel mai mic) se ocupă de găzduirea legumelor: amestecuri chinezești, tailandeze, hawaiiene, mexicane, fasole verde, broccoli, morcovi baby, spanac, dar și pungi cu legume “homemade” (adică pregătite artizanal din legume aduse de la piață sau supermarket): ardei gras, capia, gogoșari, morcov, țelină, pătrunjel, numai bune pentru supe sau ciorbe. Și mai țin prin debara și vreo 3 – 4 sortimente de orez, în afara celui vrac pentru sarmale și a orezului Arborio pentru risotto. Când văd că încep să prindă viață (se mai întâmplă și asta, dar destul de rar, cam o dată la un secol), le înlocuiesc.
Având aceste componente principale, recte legumele și orezul, vă mai trebuie doar câteva ingrediente găsibile în orice bucătărie folosită și în alte scopuri decât pentru făcut cafeaua: sare, piper, ulei, unt, lămâi, sos de soia.
Pornind de la cele de mai sus, cam în 20 de minute puteți pregăti o mâncare vegană sau de post (deci nema butter), sau o garnitură cu ochii ușor oblici, garnitură care se pretează cam la orice vietate care aleargă, zboară sau înoată (gătită în prealabil, sau măcar curățată de solzi, pene, blană). Câteva poze pentru exemplificare.
Ce vă trebuie?
- 125 – 200 g orez prefiert (1 – 2 punguțe de orez a câte 100 – 125 g bucata);
- 1,5 L apă;
- 1 linguriță rasă de sare fină;
- ¼ lămâie;
- 1 pungă (400 g) amestec chinezesc de legume congelate;
- 2 linguri de ulei vegetal (măsline, sâmburi de struguri, floarea-soarelui…);
- 20 g unt cu 80% grăsime;
- 2 linguri sos de soia;
- 1 lingură sos Teriyaki (opțional);
- Piper mixt proaspăt râșnit – după gust.
Cum procedați?
Puneți la fiert apa în care ați adăugat o linguriță rasă de sare. Când apa începe să clocotească, adăugați sfertul de lămâie (cu coajă cu tot) tăiat în două și punguța (punguțele cu orez). Lăsați să fiarbă cât recomandă producătorul (întotdeauna scrie pe cutia în care se află punguțele timpul recomandat de fierbere, exprimat în minute).
După expirarea timpului de fierbere lăsați să se scurgă excesul de apă din punguțele cu orez și țineți-le la îndemână.
Într-un wok încingeți la foc potrivit uleiul împreună cu untul.
Când untul s-a topit, răsturnați în wok conținutul pungii cu legume, fără a-l decongela în prealabil.
Așteptați să se dezghețe legumele, tot la foc potrivit. Eventual mai întoarceți-le de pe o parte pe alta.
Odată legumele dezmorțite, încep să lase apă. De-acum puteți mări focul. Adăugați sosul de soia, asezonați cu piper. Dacă doriți, puteți adăuga și sos Teriyaki.
Căliți legumele la foc mediu spre mare, amestecând continuu sau scuturând tigaia. Mai durează cam 4 – 6 minute până când acestea se înmoaie și se evaporă majoritatea apei.
Adăugați orezul în wok (dar fără punguță în care a fiert), reduceți focul la mediu și amestecați. Potriviți gustul final de sare (tot cu sos de soia) și piper.
De-acum ”preparatul” este gata de pus în farfurii.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!