Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dacă în ultima zi a lui 2018 v-am învățat cum să faceți sărățele, azi, în ultima zi a lui 2019, vă învăț să faceți o tartă fără coacere. E fără coacere pentru că luați blatul gata copt, de pe raft, din magazin.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mai întâi vă uitați la data expirării, după care, pe verso, puteți citi din ce a fost confecționat: aveți versiuni în cehă, croată, polonă, română/moldovenească, slovacă și bulgară. Deci bun pentru aproape toată Europa de Est, mai puțin Ungaria și Slovenia. Produs în Polonia, cu observația că, dacă nu sunteți mulțumiți, vă puteți lua înapoi koroanele, kunele, złoții, leii românești/moldovenești, leva, ba chiar și euro (doar în Slovacia).
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Revenind la compoziție, include cam orice pune o gospodină într-un blat de tort (sau, mă rog, tartă) făcut în casă: făină de grâu, zahăr, ouă, amidon de grâu, sirop de glucoză-fructoză, sorbitoli, glicerină, difosfați și carbonați de sodiu, ulei de rapiță, sare, acetați de sodiu, mono- și digliceride ale acizilor grași, arome naturale. Dintre toate aceste ingrediente, sunt unele pe care nu le-ați folosit (sorbitolul sau E420), unele pe care nu le-ați pus direct în mâncăruri (siropul de glucoză-fructoză, glicerina) și altele pe care le-ați folosit și le folosiți dar habar n-aveați că se cheamă așa cum se cheamă: dacă ați utilizat praf de copt, se cheamă că ați pus în compoziție difosfați și carbonați de sodiu, iar dacă l-ați și stins cu oțet, se cheamă că ați folosit acetați de sodiu. Când ați pus margarină într-un aluat, o cremă sau altceva, tocmai ați comis-o cu mono- și digliceride ale acizilor grași. Și să nu-mi spuneți că nu folosiți esențe (de vanilie, rom, lămâie etc.) sau zahăr vanilat. Toate se contabilizează la arome. Desigur, o să se găsească vreun savant care să clameze că nu a folosit/consumat în viața lui ulei de rapiță. Dacă are sub 30 de ani, îl cred. În caz contrar, țin să-i amintesc că nu trecea lună lăsată de la Cel de Sus în care să nu dea fuguța la Alimentara și să-și ia litrul cuvenit (și bifat corespunzător pe cartelă) din butoiul metalic de 200 L de unde i-l pompa gestionarul în sticla goală cu care venea de acasă.
Am observat că foarte multă lume, la modul declarativ, nu folosește astfel de “semifabricate”, pentru că sunt pline de “chimicale” și de “euri”. Conform unui sondaj recent, 40% dintre europeni vor să trăiască într-o lume în care să nu existe substanțe chimice. Sondajul n-a inclus români (doar austrieci, francezi, germani, italieni, polonezi, suedezi, elvețieni și britanici), că sigur ieșea procentul mai mare. Pot să zic doar că acestora să le dea Dumnezeu sănătate, că oricum minte nu le mai poate da. Am obosit să tot zic și scriu că natural nu înseamnă neapărat sănătos, iar artificial/sintetic (chimic) nu este identic cu otrăvitor, ori că “doza face otrava” (beți 6 L de apă într-o jumătate de oră și mai discutăm după aceea). Cine are urechi de auzit și materie cenușie pentru procesat aude și procesează corespunzător. Cine nu, Dumnezeu cu mila.
Revenind la subiect, blatul este pentru tartă cu fructe. M-am conformat și am pus fructe: coacăze roșii. Puteți folosi și altele: căpșune (și nu căpșuni, că aceia sunt “pomii” în care cresc căpșunele), vișine, cireșe, struguri, fructe de pădure. Cu fructe de mare n-am încercat.
Ce vă trebuie?
- 1 blat rotund de tartă (200 g);
- 250 g brânză Mascarpone;
- 250 mL smântână lichidă nefermentată pentru frișcă (30% grăsime);
- 2 linguri (30 g) lichior de cremă de whiskey;
- 50 – 70 g coacăze roșii (proaspete sau congelate);
- Figurine din ciocolată neagră pentru decor.
Cum procedați?
Înainte de a vă apuca de făcut crema, băgați pentru 2 – 3 ore smântâna la frigider. Trebuie să fie rece când o folosiți, altfel n-o să vrea să se întărească nici bătută (if you know what I mean).
Într-un castron cu pereți înalți (galben, de preferință) bateți bine smântâna cu zahărul și cu brânza Mascarpone. Operațiunea o puteți executa manual, cu telul, sau cu telurile mixerului electric.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Crema de whiskey se adaugă în compoziție după ce s-a dizolvat zahărul și s-a omogenizat brânza cu smântâna – cam după 7 – 8 minute de batere.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ca să se aereze corespunzător, amestecul trebuie bătut cam 10 minute. În momentul în care crema rămâne pe teluri, iar în vas se păstrează urmele lăsate de mixer, se consideră operațiunea terminată.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dacă insistați să o mai bateți și după ce arată ca în poza de mai sus, o să reușiți să fabricați unt. Dulce. Și ușor alcoolic.
Scoateți blatul din ambalaj (operație esențială) și așezați-l pe un platou circular întins, cu diametrul ceva mai mare decât al blatului. O farfurie de pizza, cu diametrul de 30 cm ar fi ideală.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Puneți cam o treime din crema obținută într-un poș, restul de două treimi întindeți-l pe suprafața tartei și nivelați-l ca să iasă la față dreaptă cum zic faianțarii și gresierii (gresierii nu sunt funcționari la tribunal, ci meseriași care pun gresie. Cei de la tribunal se cheamă grefieri).
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ornați apoi cu crema din poș – v-ar fi utilă o roată a olarului pe care să așezați platoul cu tarta. Sau un asistent care să rotească platoul.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Presărați pe deasupra coacăzele roșii. Dacă sunt congelate, nu le mai dezghețați, puneți-le direct așa.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Amplasați inimioarele de ciocolată în moțurile de cremă. Nu-i obligatoriu, aici puteți fi creativi.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Odată ornată capodopera, dați-o la rece până în momentul servirii. Nu se recomandă să vă apucați de gustat (eufemism) din ea imediat după ce ați ornat-o. Ea trebuie să stea un timp (între “câteva ceasuri” și “până a doua zi”), ca o parte din umezeala și aromele din cremă să difuzeze în blat. E mai bine așa decât să însiropați blatul. Îl puteți însiropa cu sirop de zahăr (sau tot cu Irish Cream Liqueur), cu condiția s-o dați în consum imediat. Dacă stă, gravitația va aduce siropul la baza blatului, înmuindu-l și dându-i un aspect inestetic.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Eclerele de lângă ce-a mai rămas din tartă sunt dor cu rol ilustrativ, nu vin la pachet cu tarta. De asemenea, lumânările de pe tartă sunt opționale. Iar dacă le puneți, puteți schimba ordinea cifrelor.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!