Deși seamănă cu cartofii Duchesse în multe privințe, creaturile (creațiile?) din poză NU sunt cartofi Duchesse. Cartofii Duchesse au în compoziție (pe lângă cartofi fierți și unt) gălbenuș de ou (eventual și un ou întreg) și nucșoară. Nu conțin lapte sau brânză.
Bezelele de aici nu conțin ou, având în schimb puțin lapte și ceva brânză în compoziție. Am ales Cheddarul pentru că era la îndemână, dar merg confecționate și cu alte tipuri de brânzeturi.
Se pot pregăti aceste bezele și din cartofi, nu neapărat din fulgi de cartofi. Utilizarea fulgilor scurtează mult timpul de preparare. Nu mai trebuie să curățați cartofii (3 minute), să-i spălați (1 minut), să-i feliați (4 minute), să-i fierbeți (10 minute aducerea la fierbere, 15 minute fierberea propriu-zisă), să-i scurgeți (3 minute). Economisiți astfel circa o jumătate de oră (am scăzut timpul necesar pentru încălzirea apei de pus peste fulgi și cel pentru mărunțirea brânzei).
Dacă nu vă împăcați cu fulgii de cartofi pentru că “chimicale” ( ), calculați singuri cantitatea de cartofi de care aveți nevoie, ținând cont de faptul că în fulgi aveți 99% substanță uscată din cartofi, în timp ce în cartofii proaspeți aveți între 20 și 30% subsanță uscată. Dacă nu vă descurcați, găsiți aici ajutorul necesar
.
Ce vă trebuie?
- 75 g fulgi de cartofi;
- ½ linguriță de sare;
- 250 – 300 mL apă fierbinte;
- 30 – 50 mL lapte (normalizat – 3,2% grăsime, degresat – 1,5% grăsime, sau chiar degresat fără lactoză);
- 40 – 50 g unt cu 80% grăsime;
- 50 g brânză Cheddar rasă.
Cum procedați?
Dați brânza Cheddar prin răzătoarea cu ochiuri mici.
Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C. Eu l-am adus la 200 ˚C, întrucât, de la o vreme încoace, dacă-l oblig să lucreze la temperaturi sub această valoare, intră în grevă.
Încălziți apa în care ați dizolvat sarea până aproape de temperatura de fierbere (90 – 95 ˚C).
Turnați fulgii de cartofi într-un castron mai mare și adăugați untul, fie bucată întreagă, fie cuburi.
Turnați în castron cam 200 mL apă fierbinte și amestecați vârtos. Sau vânjos. Adăugați laptele și omogenizați compoziția.
Adăugați brânza rasă și mai amestecați odată. Completați apoi treptat cu apă fierbinte, până când obțineți o pastă consistentă, care să nu curgă liber.
Treceți pasta obținută într-un poș, apoi construiți bezelele într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. O să vă iasă cam 30 de bucăți, care încap în tava standard a cuptorului. Aveți grijă să lăsați spațiu între bezele, întrucât la copt se mai întind și vor avea tendința să se unească.
Introduceți tava la mijlocul cuptorului încins și coaceți bezelele cam 20 de minute (la 180 ˚C). Puteți să le mai rumeniți și pe deasupra încă 60 – 90 de secunde cu flacără din bolta cuptorului.
După ce scoateți tava din cuptor le puteți muta de pe hârtia de copt fie direct în farfurii, fie așteptați să se răcească și apoi le treceți într-un vas încăpător. Sunt bune și reci.
Ale mele au poposit lângă niște bucăți de piept de pui înăbușite în vin de Bordeaux.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!