Cum tot ceafa de porc rămâne primul felul doi (și nu al doilea fel) preferat al românilor, mi-am zis că n-are ce strica încă o “rețetă” pe lângă celelalte 28 pe care le-am dezvăluit până acum. Dacă nu vreți să vă bateți prea mult capul și nici să pierdeți (aproape) toată ziua în bucătărie, puteți să vă pregătiți carnea și cartofii cu o zi (sau chiar cu două) înainte, astfel încât în ziua festinului să trebuiască doar să puneti “semipreparatele” în cuptor și să așteptați să se facă. Este varianta ideală pentru cazul în care aveți și oaspeți pe care nu trebuie să-i neglijați. De-asta v-am și dat cantitățile pentru 6 (șase) porții. Pentru mai multe sau mai puține, aplicați regula de trei simplă. Nu însă și la temperaturi sau la timpii de gătire. Două porții nu se vor face doar în 35 de minute la 67 ˚C! (prietenii știu de ce)
Ce vă trebuie?
Pentru friptură:
- 6 felii de ceafă de porc fără os, groase cam de 1,2 – 1,5 cm (cca. 1 kg de carne);
- 2 linguri sos de soia;
- 3 – 4 lingurițe sos Teryiaki;
- 3 – 4 lingurițe sos Worcester;
- ½ linguriță piper mixt proaspăt măcinat;
- 1 crenguță de cimbru verde;
- 100 + 200 mL vin alb demisec (Sauvignon Blanc sau Fetească Regală);
- 2 linguri de ulei de măsline.
Pentru garnitură:
- 10 – 12 cartofi albi, mai mici (cam 1 kg de cartofi);
- 2 linguri de ulei de măsline;
- Sare marină și piper negru (ambele proaspăt râșnite) – după gust.
Cum procedați?
Se spală bine carnea, se scurge excesul de apă și se pune într-un vas încăpător.
Se toarnă peste carne sosul de soia, sosul Teryiaki și sosul Worcester.
Se adaugă piperul măcinat și se amestecă totul bine, astfel încât condimentele și sosurile să acopere toate bucățile de carne (folosiți o mănușă de unică folosința ca să dispersați uniform mirodeniile).
Se adaugă cimbrul și 100 mL de vin, se acoperă etanș vasul (cu folie alimentară, de ex.) și se dă la rece pentru 12 – 16 ore (până a doua zi).
Se fierb în apă cu sare cartofii în coajă, spălați în prealabil. Se lasă la fiert 12 – 15 minute de când începe să clocotească apa. Se scurg, se lasă să se răcească, se curăță de coajă și se dau, de asemenea, la rece până a doua zi.
Se preîncălzește cuptorul la 200 ˚C.
Se unge o tavă cu uleiul de măsline, se așează în tavă bucățile de carne într-un singur strat, se toarnă peste carne marinada rămasă și încă 200 mL de vin.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor la început pentru 1 h.
Se tapetează o altă tavă cu hârtie de copt, tavă în care se pun cartofii prefierți tăiați pe lungime în 4 sau în 6 felii (funcție de mărime, ca să obțineți felii aproximativ egale).
Se asezonează cu sare, piper, ulei de măsline, se amestecă, apoi se așează feliile într-un strat uniform.
Se scoate tava cu ceafa de porc, se întorc feliile de carne pe partea opusă și se acoperă din nou tava cu folie de aluminiu.
Se introduc în cuptor ambele tăvi și se mai lasă 45 de minute la 200 ˚C, după care se scot, se amestecă în cartofi (ca să se rumenească uniform) se întoarce carnea și se îndepărtează folia de aluminiu (nu neapărat în această ordine).
Se mai dau la cuptor tăvile încă 10 minute, după care se poate trece la nivelul următor: servirea.
Peste cartofi se pot împrăștia câteva frunze verzi de pătrunjel, iar la carne se poate adăuga un sos de iaurt cu usturoi. Sau se poate pregăti o salată asortată, din legume de sezon (roșii, ceapă verde, castraveți, ardei,…). Merge bine alături și o salată de varză crudă, sau chiar de varză murată. Nici castraveții murați ori salata de ardei copți nu-s de ocolit.
Iar dacă vinul alb demisec s-a dus tot în friptură, încercați o Budurească clasică rosé, un demisec din strugurii podgoriilor Dealu Mare. N-o să regretați.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!