Acest mușchiuleț de porc în sos de Riesling este asemănător cu cel în sos Chardonnay, numai că i-am schimbat vinul, iar carnea am marinat-o în prealabil. Făcând abstracție de marinare, care poate dura între 2 și 10 ore, gătirea propriu-zisă nu ține mai mult de 20 de minute. Timp în care se desăvârșește și garnitura, cu condiția să aveți cartofii curățați, tăiați, spălați, zvântați și uleiul încins la 180 ˚C. Cât se înăbușă carnea, aveți timp să încropiți salata, căreia nu-i puneți sare decât când aranjați bucățile de mușchiuleț și cartofii rumeniți pe farfurii. În caz contrar, se vor înmuia și roșiile, și castraveții, și celelalte verdețuri. Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru 3 – 4 porții.
Ce vă trebuie?
- 1 mușchiuleț de porc fasonat (400 – 440 g);
- ½ linguriță de piper mixt măcinat;
- 2 – 3 linguri sos de soia;
- 2 – 3 lingurițe sos Teriyaki;
- 1 – 2 lingurițe sos Worcester;
- 3 – 4 linguri ulei de măsline aromatizat cu busuioc;
- 250 – 300 mL vin alb sec (Riesling de Recaș – în cazul de față).
Cum procedați?
Tăiați mușchiulețul de porc, perpendicular pe fibra cărnii, în felii de 2 – 2,5 cm grosime.
Puneți bucățile de carne într-un castron încăpător (eventual care se poate închide etanș, ori într-o pungă resigilabilă).
Asezonați cu piper, apoi adăugați peste carne sosurile (soia, Teriyaki, Worchester) și uleiul de măsline.
Înarmați-vă cu o mănușă de unică folosință (de chirurg, de coafeză, de maseuză sau de criminalist) și masați bine carnea, astfel ca ingredientele adăugate să pătrundă peste tot.
Turnați peste bucățile de mușchiuleț astfel prelucrate vin – cât să le acopere.
Închideți etanș castronul, ori acoperiți-l cu folie alimentară și dați-l la rece pentru 2 – 3 ceasuri. Îl puteți lăsa în frigider chiar și peste noapte.
Încingeți la foc mare o tigaie antiaderentă în care să vă încapă toate bucățile de carne într-un singur strat.
Scurgeți bine de marinadă bucățile de mușchiuleț și zvârliți-le în tigaia încinsă. Nu puneți ulei (nici altă grăsime) în tigaie și nu aruncați marinada!
Rumeniți la foc iute carnea câte 2 – 3 minute pe fiecare parte, întoarceți-o și apoi răsturnați marinada rămasă în tigaie.
Micșorați focul la mediu spre mic, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați totul să fiarbă încetișor înăbușit, 7 – 8 minute. Între timp mai puteți întoarce o dată sau de două ori carnea, ca zemurile din tigaie s-o pătrundă uniform.
Îndepărtați capacul și lăsați să scadă sosul din tigaie până când se îngroașă și se caramelizează – durează cam 3 – 4 minute la foc mic spre mediu.
Dacă între timp v-ați grijit să prăjiți niște cartofi noi (vreo 4 mai mărișori, adică 750 – 800 g) în baie de ulei și să pregătiți o salată (125 g sau o jumătate de pungă de Salată Romană, 2 roșii mari de grădină, 2 castraveți, 4 fire de ceapă verde, ulei de măsline, sare după gust, eventual și-un strop de oțet balsamic), gata-i felul principal. Numa’ bun de pus în blid.
Merge și-un vin, rece acuma vara. Dacă vi s-a terminat Rieslingul cât ați fezandat carnea, ori cât ați așteptat să se marineze, nu-i bai! Cătați prin frigider și scoateți ceva de la Beciul Domnesc. Un rosé demisec de Huși, cu aromă de Busuioacă de Bohotin.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!