N-am mai scris cam de mult aici. Procrastinarea este una dintre principalele mele virtuți. Iar motive găsesc cu duiumul: că am fost plecat în Erasmus, că am avut examene, că am avut de citit (tentative de) proiecte de diplomă/lucrări de disertație, că aveam de recenzat/revizuit articole științifice trimise spre publicare (articole fără de care omenirea s-ar fi oprit în loc), că am avut de întocmit situații urgente (care nu prea folosesc nimănui). De fapt, comoditatea (ca să nu zic de-a dreptul Lenea, cu L mare de tipar, bold, italic, underlined și scris cu scarlet – roșu fiind pentru neaveniți & profani) a fost motivul. Drept pentru care mi-am turnat un pahar de Chardonnay (image not available), mi-am aprins un Kent (vă amintiți faza idioată de la TVR1 cu “Great taste, Kent style” apărută în momentul interzicerii reclamelor explicite la țigarete? – #niciio).
Revenind la subiect: s-a deschis primul Mega Image în Bacău. Se mai pregătesc încă 2-3-infinity. Mă bulucesc să cumpăr. Somon. Filé. Congelat. Îl înhaț (vâj-haț e din alt film), îl plătesc, dându-mi seama mai apoi că am fost jefuit. Să vedem cum s-a derulat filmul evenimentelor. Vă atenționez că orice imagine sau comentariu de aici încolo nu poate fi folosit(ă) ca probă în instanță. Pentru că (ticăloșii) ăștia și-au luat toate măsurile de prevedere (legal possible).
Exhibit “A”:
Nevinovata pungă cu produse. 750 g filé de somon din Atlantic (remarcați marele “e”, care înseamnă “circa și ceva”). În conformitate cu declarațiile producătorului sunt 6 (șase) bucăți ambalate individual, a câte 750/6 = 125 g (0,125 kg pentru iubitorii SI) bucata. Scris clar în franceză, germană, flamandă, ca să înțeleagă toți cetățenii belgieni și olandezi (inclusv cei +50% evrei din Amsterdam, ori cei +70% musulmani din Bruxelles, Haga ș.a.m.d.).
Belgienii de la Delhaize, ca să nu intre în contradicție cu legislația românească (așa proastă cum este), au pus pe verso-ul pungii și o minusculă etichetă în limba română (cu caractere de 6 pts, că așa-i legea), care descrie produsul. Asta de mai jos.
Exhibit “B”:
Avem cel puțin o problemă de traducere, dacă nu mai multe. Conform inscripției în limba română, punga de somon conține 5 porții a câte 150 g. Adică 5 x 150 = 750 g, așa cum scrie și pe Exhibit “A”.
Ceva mai jos, de pe aceeași minusculă etichetă, aflăm că avem de fapt 6 (șase) bucăți a 150 g, net, fără glazură. Adică 6 x 150 = 900 g.
Adică din Benelux până în Ro, cantitatea netă de somon a crescut de la 750 la 900 g. Decât cu 20%. Poate că statul român a încasat și TVA pentru acest surplus. De la mine sigur a încasat. Că prețul declarat per punga de somon era de 79,99 lei. Adică 88,8(7) lei/kg în varianta beneluxeză (bruxelleză, joianesiană, cum vreți să-i ziceți), sau 106,65(3) lei kg în varianta plătită de mine. Nimica toată, “dăcât” 17,75 lei (cam 3 – 4 euro în plus pentru fiecare 1000 g de file de somon achiziționat). Să zicem că nu-s mulți fraieri precum moi-même care să cumpere somon congelat de Mega. Să zicem că avem 2 idioți/zi/magazin. Faceți voi calculele, având în vedere că în 2017 erau “doar” 600 de “unități alimentare MegaImage” în România. Într-un an, DelHaize fură doar din somonul românilor, cel puțin un milion de euro. Nu-i mult, nu-i așa?
Exhibits “C” to “G”
Mă pune naiba să pun pe cântar cele cinci bucăți de somon rămase negătite. Nu-i un cântar avizat metrologic, doar o chinezărie, așa că – cu siguranță – rezultatele obținute nu vor vi admise drept probe în instanță. Pentru frumusețea demonstrației însă, pun mai jos rezultatele obținute:
Numărul determinării | Denumirea probei (“exhibit”ului) | Masa netă (g) |
1 | C | 131 |
2 | D | 131 |
3 | E | 132 |
4 | F | 136 |
5 | G | 132 |
Total (C + … + G) | 662 | |
Masa medie [Suma(C + … + G)/5] | 132,4 |
- determinările au fost efectuate în afara oricărui laborator acreditat, folosind un cântar de bucătărie marca “No Name”, produs în PRC (People’s Republic of China), având o precizie de ±1 g, și o capacitate de măsurare cuprinsă între 0 și 5000 g (0 – 5 kg pentru SI lovers);
- măsurătorile au fost efectuate la 46˚32’39” N și 26˚54’56” E, folosind o valoare medie a accelerației gravitaționale g = 9,81 m/s2, valoare neafectată de poziționarea geografică a măsurătorii;
- în timpul măsurătorilor nu a fost rănit/molestat/afectat nici o ființă vie, humanoizii și alte specii similare fiind incluse;
Deci nu 125, nu 150 ci undeva aproape pe la mijloc (mijlocul din favoarea neprostului care cere, nu a pros naivului care dă).
Acu’ abia aștept să vină piarul de la Mega care să-mi explice doct că, de fapt, Gigel de la Sculerie este vinovat, punând greșit etichetele scrise în română pe produsele care sunt apreciate “worldwide”, că ei au o tradiție de a pune somon congelat la dispoziția humanoizilor încă dinainte de dispariția dinozaurilor (în acest sens vă recomand să “vizionați” toate seriile din Ice Age) etc. ș.a.m.d.
Pledoaria finală:
Somonul a fost bun. Nu contează că l-am plătit dublu. A fost bun, s-a comportat exemplar pe tigaia grill de la Delimano (dați și voi ceva, acolo?), așa că nu mai cârcotesc.
Ce vă trebuie?
- Una bucată filé de somon congelat de la Mega. Poate fi cât vrea ei de mare (a little bit of sarcasm detected);
- 4 cartofi albi, medii, noi, pentru prăjit ( în 1 – 1,5 L ulei de floarea soarelui);
- Una frunză de salată creață, procurată de la Piața-Sud din Bacău (patriotismul local nu se dezminte, nici măcar pentru “vinituri”);
- Nește “cooking spray” adus din America (USA pour les connaisseurs), ca să nu ardem grillul;
- Salt & pepper după gust;
- Un vin de Sâmburești, recolta 2017?
Cum procedați?
Simplu.
Mergeți la Mega și luați somonul.
Decongelați-l (15 – 20 min în apă rece), fără a-l scoate din folia individuală!
Între timp, prăjiți cartofii. Încingeți (și, vă rog, nu încinge-ți!!!) uleiul la 180 ˚C, în care aruncați (semi)rondelele de cartofi, pe care le tineți până când se ridică la suprafața uleiului (cam 5 – 10 minute după știința mea, poate mai mult după știința voastră).
Asezonați-l cu sare și piper, atât pe Face A, cât și pe Face B.
Puneți bucata de somon (așa mică și păcălită de Mega) pe grillul bine incins. Trei minute pe avers (front side), 2 minute pe revers (back side). În total, cinci (5) minute. Atât mi-a luat ca să comestibilizez somonul congelat de la Mega. Dacă aș fi știut exact cât cântărește, v-aș fi dat și formula care leagă masa materiei prime de temperatură și de timp. Poate cu altă ocazie (era să zic okazie, dar mi-am amintit subit de okazii.ro).
De restul, poze.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
PS: Scuze că n-am pus totul în hârtie de ziar. Nu de alta, dar se mai găsește câte-un “savant făcut pe net = savnet” care începe să urle “mâncare in hârtie vopsită cu PLUMB???!!!???!!!”