Despre vuțăne (sau vuțăle), puțișoare, puțe (denumiri autohtone pentru ceea ce sașii și șvabii denumesc sobru și cu rigoare teutonă Schupfnudeln) v-am mai povestit. Le puteți a) manufactura artizanal, sau b) lua din galantar și arunca direct în tigaie. Eu am procedat conform variantei b), mult mai rapidă, economică și fără vase suplimentare de spălat. Dacă vreți să aplicați varianta a), gugăliți și voi netul.
Odată rezolvată problema vuțănelor, restul este “piece of cake” (asta ar însemna “floare la ureche” și nu “bucată de tort” cum zice prietenul Google Translate).
Ce vă trebuie?
Pentru 4 – 6 porții de vuțăne:
- 1 pungă (500 g) Schupfnudeln gata de prăjit;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 20 – 30 g unt;
- Piper – după gust.
Pentru fiecare porție, mai luați în calcul:
- 2 ciuperci champignon;
- 1 fir de ceapă verde;
- 3 felii de prosciutto crudo;
- 1 felie subțire de brânză tare;
- Sare, piper mixt măcinat – după gust.
Cum procedați?
Mai întâi curățați și feliați subțire ciupercile, spălați și tăiați ceapa verde în rondele.
Puneți la încins, într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, uleiul de măsline împreună cu untul.
În grăsimea încinsă, prăjiți, la foc potrivit, vuțănele. Încercați să le așezați într-un singur strat, întorcându-le pe toate părțile. Se pot asezona cu puțin piper negru măcinat. Rumeniți-le până când devin aurii (5 – 10 minute), apoi scoateți-le deoparte.
În tigaia eliberată, rumeniți feliile de prosciutto, 2 – 3 minute. Aveți grijă să le întoarceți pe ambele fețe.
După ce ați extras feliile de prosciutto, care trebuie să fie ușor crocante, adăugați în tigaie ciupercile feliate subțire și partea albă a cepei, tăiată în rondele. Căliți-le împreună, amestecând sau scuturând tigaia, cam 2 – 3 minute, apoi scoateți-le deoparte.
Spargeți un ou în tigaie, asezonați-l cu sare și piper. Dacă nu știați, o să încercați să obțineți un ochi. Când albușul s-a închegat cât de cât, așezați pe el felia de brânză ca în figura de mai jos, stingeți focul, acoperiți tigaia cu un capac și așteptați 3 – 4 minute, cât să se topească brânza, iar gălbenușul să devină cleios.
Nu vă mai rămâne decât să montați “preparatul” pe farfurie, neuitând să-l decorați cu inelele de ceapă verde rămase. Ar trebui să arate măcar așa, dacă nu mai bine:
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!