Quantcast
Channel: Lucian Gavrila – Food and beyond…
Viewing all articles
Browse latest Browse all 569

Salată Șuba cu hering marinat

$
0
0

De câte ori pregătesc această salată, nu-mi iese. Nu-mi iese niciodată la fel, voiam să zic. Mai schimb ordinea straturilor, pun mai mult ori mai puțin din diverse ingrediente, schimb soiul de pește utilizat. Până la urmă, acesta este tot farmecul: să faci mereu altceva, pornind de la (aproape) aceleași ingrediente. Unul din cumnații mei a făcut șuba cu ton din conservă, somon afumat, i-a pus și ou fiert și ceapă verde. Bună!

_300

După șuba cu macrou afumat și cea cu păstrăv afumat, i-a venit rândul și celei cu hering marinat. Am utilizat două sortimente de hering marinat: unul picant, celălalt acrișor, cu lămâie.

_101

Ce vă trebuie?

  • 2 caserole (2 × 220 g) fileuri de hering marinat picant;
  • 1 caserolă (220 g) fileuri de hering marinat cu lămâie;
  • 2 sfecle roșii (cam la 200 – 250 g bucata);
  • 4 cartofi albi, pentru salată (circa 400 – 500 g);
  • 2 morcovi potriviți (să tot fi fost vreo 250 – 300 g cu totul);
  • 2 cepe roșii (mai mari, mai mici, după cum o suportați);
  • Sare, piper, piper negru cu lămâie – după gust.

Maioneză de casă, pentru pregătirea căreia aveți nevoie de:

  • 1 gălbenuș de ou crud;
  • 1 gălbenuș de ou fiert tare (4 – 5 minute);
  • 2 lingurițe de muștar clasic (din Tecuci);
  • 1 linguriță de muștar de Dijon (din Dijon, evident);
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 1 praf de sare;
  • 1 praf de piper;
  • 250 – 350 mL ulei de floarea-soarelui.

_109

Cum procedați?

Spălați sfeclele, ștergeți-le, înveliți-le în folie de aluminiu și puneți-le la copt în cuptorul preîncălzit la 200 – 220 ˚C. E bine să le puneți într-o tavă, nu direct pe grătarul din cuptor. Asta pentru cazul în care se sparge folia și încep să curgă zemurile din sfeclă. Funcție de mărimea sfeclelor, de poziționarea lor în cuptor și, nu în ultimul rând de puterea calorică a gazului natural, procesul de coacere se întinde între 1 ½ ore și 2 ½ ore. Ca alternativă, puteți fierbe sfecla (după ce ați curățăt-o de coajă și ați tăiat-o în bucăți – sferturi sau optimi). S-ar putea să dureze mai puțin (sfecla este fiartă când pătrunde ușor furculița în ea), însă se pierd mulți nutrienți în apa în care o fierbem. Mie îmi place mai mult aroma sfeclei coapte, dar aici deja intrăm pe teritoriul gusturilor, despre care se știe că non disputandum.

_103

Fierbeți cartofii (nedecojiți) în apă cu sare, cam 15 – 20 de minute, ori până când intră ușor furculița în ei. Scurgeți-i de apa în care au fiert, lăsați-i să se răcească complet apoi curațați-i de coajă.

Curățați morcovii, spălați-i, apoi îi fierbeți (în apă, evident, dar separat de cartofi) tot așa, până când pot fi penetrați lejer cu furculița. Lăsați-i și pe dumnealor să se răcească complet. Nu strică, dacă timpul vă permite, ca atât morcovii, cât și cartofii (curățăți) să-i țineți o jumătate de ceas la frigider.

_102

Curățați ceapa și țăiați-o julien (sub formă de peștișori, dacă vă place mai mult această formulare). Presărați-o cu sare grunjoasă și lăsați-o să se odihnească vreo 10 – 15 minute. Presiunea osmotică va face ca sarea să absoarbă apa din celulele cepei, determinând înmuierea acesteia.

_104

_105

Dacă s-a răcit sfecla, curătați-o de coajă, eventual tăiați-o în jumătate. Vă va fi mai ușor să o dați prin răzătoare.

Scurgeți excedentul de ulei în care au stat fileurile de hering marinat. Ce mai e pe lângă pește, exceptând uleiul, puteți folosi în salată: morcov, ceapă, lămâie. Nu-i musai, dar eu așa am făcut și n-a fost rău.

Dați cartofii, morcovii și sfecla prin răzătoarea mare. Nu în același timp, ci separat. Și colectați rezultatele răzuirii în vase separate. Spre deosebire de salata boeuf, în care toate ingredientele se amestecă bine, șuba se compune din straturi distincte.

_106

_107

_108

Luați un vas având o capacitate corespunzătoare, în care să vă încapă toate ingredientele salatei și apucați-vă de clădit.

Pe fundul vasului așezați un strat de cartofi pe care, în prealabil, i-ați asezonat cu sare și piper.

_110

_111

Peste cartofi adăugați un strat de hering picant. Puteți lăsa fileurile întregi, sau le puteți rupe în bucățele mai mici.

_112

Asezonați morcovul ras cu piper negru și lămâie și așezați-l apoi peste stratul de hering.

_113

Întindeți peste morcov un strat de ceapă.

_114

Veniți apoi peste ceapă cu heringul marinat cu lămâie. Puteți pune și feliuțele de lămâie venite la pachet cu fileurile de pește. Dacă simțiți nevoia, puneți și-un strop de piper.

_115

E timpul să veniți acum cu un rând, nu prea gros, de maioneză. Sper că ați preparat-o deja, fără să mai așteptați să vă spun și asta. La stratul ăsta de maioneză puteți adăuga și albușul de ou fiert care v-a rămas de când ați pregătit maioneza. Sau ați fiert numai gălbenușul?

_116

Stoarceți bine sfecla rasă. Întindeți jumătate din cantitate peste stratul de maioneză.

_117

Peste sfeclă mai puneți un strat de hering picant. Sper că v-a mai rămas, că doar am spus clar “două cutii”.

_118

Puneți restul de sfeclă deasupra fileurilor de hering, apoi tapetați totul cu încă un covor de maioneză.

_119

_120

E cam gata salata, dar incă nu este bună de mâncat. Va trebui să stea mai întâi la rece, minim o oră, dar cel mai bine este s-o lăsați peste noapte. Astfel au timp să se miște, mai mult axial decât radial, aromele și zemurile ingredientelor, întrepătrunzându-se. Se poate orna înainte de servire, deși nu este o chestie neapărat necesară. Eu am putut-o mânca și neornată.

_121

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 569