Când am pregătit cannelloni cu carne de porc, a mai rămas ceva umplutură. Nu multă, maximum 200 g.
Cum era gata preparată, conținând și carne tocată aproape gătită, ceapă călită, ou crud și niscaiva pătrunjel, am pus-o într-o caserolă ermetică și, după ce s-a răcit complet, am introdus-o la congelator, în ideea că merge utilizată într-un preparat ca acesta, de exemplu.
Într-o seară, mă întorc de la școală și – ce să vezi? – găsesc nu una, ci două tarte, pe care consoarta mea le-a meșterit “ca să nu expire aluatul”. Am fost privat de plăcerea de a mânji o grămadă de vase și ustensile și nici n-am apucat să “documentez” fazele procesului tehnologic. A trebuit să mă mulțumesc cu preparatul final, pe care l-am pozat din toate unghiurile posibile, și cu declarația pe proprie răspundere a soției, cu privire la ce a pus și cum a făcut de a ieșit această minunăție de tartă cu carne de porc tocată. Am luat relații și despre cea de a doua tartă, o tartă cu spanac și telemea, a cărei poveste (fără poze) o să v-o spun cu alt prilej.
Ce vă trebuie?
- 1 foaie rotundă de aluat foitaj;
- 3 cepe galbene mari;
- 150 mL apă;
- 100 g cuburi de ardei gras roșu (congelat) sau 1 ardei gras roșu proaspăt;
- 1 dovlecel (circa 150 – 200 g);
- 2 morcovi potriviți;
- 300 g hribi cuburi congelați;
- 3 ouă;
- 150 – 200 g spată de porc tocată (umplutura rămasă de la cannelloni);
- 1 – 2 linguri de ulei vegetal;
- Sare marină, piper negru măcinat, după gust.
Cum procedați?
Curățați ceapa și tocați-o mărunt.
Dacă ardeiul gras este proaspăt, spălați-l, curățați-l de cotor, semințe, nervuri, apoi tăiați-l în bucăți mici, cam de 5 × 5 mm. Dacă aveți deja puse din toamnă bucățelele de ardei (dar merg la fel de bine și gogoșarii, și ardeii capia), lăsați-i așa – o să-i puneți direct congelați.
Curățați dovlecelul și tăiați-l în cuburi cam de 1 – 1,5 cm.
Curățați morcovii și tăiați-i în rondele subțiri (2 – 4 mm grosime).
Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins și căliți la foc potrivit ceapa (cam 2 – 3 minute), apoi adăugați 150 mL de apă (cam o jumătate de cană mare) și lăsați ceapa la înmuiat pe foc încă vreo 5 – 8 minute.
Adăugați ardeii congelați, hribii congelați, acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți molcom totul, până când congelatele s-au dezghețat complet.
Adăugați rondelele de morcov și cuburile de dovlecel, apoi carnea tocată.
Asezonați cu sare și piper și fierbeți totul la foc mic, fără capac, până când pleacă aproape tot lichidul din sistem.
Lăsați să se răcească compoziția până pe la 50 – 60 ˚C (puteți pune tigaia într-o baie de apă rece dacă vă grăbiți). După ce s-a răcit suficient, adăugați ouăle întregi (mai puțin coaja!). Amestecați bine totul, până obțineți o pastă omogenă. Dacă temperatura este prea ridicată, ouăle se vor transforma în omletă, dar nu acesta este scopul pentru care le-am introdus în compoziție.
Luați o formă de tort cu margine detașabilă (Ø = 28 cm – pentru cititorii mai atehnici de felul lor, simbolul Ø înseamnă diametru), tapetați-o cu hârtie de copt și apoi așezați în interior foaia de aluat, foaie care trebuie să îmbrace atât fundul, cât și peretele cilindric al formei.
Perforați fundul foii de copt în câteva (mai multe: 20 – 30) locuri cu vârful unei scobitori, apoi turnați în interiorul foii de copt compoziția și nivelați-o frumos. Recomandat ar fi ca nivelul compoziției să fie ceva mai jos decât înălțimea foii de copt.
Dați la cuptorul în prealabil preîncălzit la 190 – 200 ˚C forma cilindrică cu tot cu conținut (adică; foaie de copt, foaie de aluat, umplutură) și țineți-o cam 40 – 50 de minute (cât să se coacă aluatul, restul ingredientelor fiind deja gătite în proporție de peste 80%). Cam pe la jumătatea timpului rotiți forma (în plan orizontal, nu vertical) cu 180 ˚ (sau cu π radiani). La final, dacă considerați necesar, puteți rumeni partea superioară a tartei cu flacăra din bolta cuptorului. Cam 2 minute sunt arhisuficiente.
Are avantajul că se poate consuma atât rece (direct de la frigider), cât și caldă (se încălzește foarte ușor în cuptorul cu microunde: 90 – 120 de secunde la 700 W pentru o felie sub formă de sector circular având raza de 140 mm și unghiul sectorului de π/6 radiani sunt suficiente). Merge ca antreu, dar și ca fel principal. Se împacă bine cu un rosé demisec, o Busuioacă tânără, de exemplu.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!