Foarte populară (numai Google returnează aproape 8 × 105 rezultate la o căutare cu “tarta tatin” – și sunt doar rezultatele în limba engleză), tarta Tatin a fost creată zice-se din greșeală, ca de altfel toate marile descoperiri ale omenirii; sugativa și radarul sunt primele exemple care îmi vin în minte. Povestea modului în care a apărut această tartă extraordinar de simplă, dar gustoasă, aspectuoasă și de efect o găsiți descrisă amănunțit de Wikipedia. Versiunea în limba română a poveștii v-o spune Laura Laurențiu, arătându-vă totodată și cum se face o tartă Tatin ca la carte. O găsiți și pe blogul lui Adi Hădean, realizată și povestită de unul din stagiarii săi. Pentru alte variante, vă las să căutați singuri.
Eu vreau doar să vă prezint modul în care s-a petrecut realizarea tartei Tatin în bucătăria noastră, realizare la care soția mea a contribuit cu munca efectivă, iar eu cu pozatul (nici măcar nu m-am învrednicit să surprind toate etapele), așternutul poveștii pe hârtie ( ) și cu mâncatul.
Ce vă trebuie?
- 6 – 7 mere, cu diametrul ecuatorial nu mai mare de 7 cm;
- 150 – 180 g unt cu 80% grăsime;
- 6 – 8 linguri de zahăr tos;
- ½ linguriță scorțișoară măcinată;
- 1 foaie de aluat foitaj;
- 2 cratițe înalte (h = min 7 cm), cu diametrul de 20 cm, care se pretează la utilizare în cuptor, la 200 ˚C (se preferă să fie antiaderente la interior).
Cum procedați?
Merele se curăță de coajă, se taie în jumătate și li se îndepărtează casa semincieră și extremitățile cotorului.
În fiecare cratiță se pun câte 3 – 4 linguri de zahăr, se așează pe ochiurile aragazului la foc mic, așteptând să se caramelizeze zahărul.
Când zahărul se topește și se colorează în brun, se adaugă în fiecare cratiță câte 75 – 90 g de unt și se amestecă intens cu zahărul, până la omogenizare.
În amestecul de zahăr caramelizat și unt se așează jumătățile de măr cu scobiturile în sus.
Se presară peste mere încă puțin zahăr tos și scorțișoara măcinată.
Foaia de aluat se taie în două și se întinde fiecare jumătate cu sucitorul, astfel încât să ajungă la o suprafață care poate acoperi merele.
Se pun foile de aluat peste mere, se înțeapă cu cuțitul (sau furculița) și se dau cratițele la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C, pentru 40 – 45 de minute (se poate încerca aluatul dacă s-a copt, folosind testul scobitorii).
Se scot cratițele din cuptor, se așează peste ele, cu gura în jos, câte o farfurie întinsă cu diametrul mai mare cu 6 – 8 cm decât diametrul cratiței.
Cu o mișcare agilă, ținând bine atât farfuria cât și cratița, se răstoarnă ansamblul cratiță-farfurie cu susul în jos, astfel încât tarta să ajungă (datorită forței gravitationale) în farfurie, cu merele caramelizate poziționate la partea superioară. Datorită acestei inversări a fundului tartei, preparatul mai poartă denumirea și de tartă (prăjitură) răsurnată, și nu “tarte savuroase (cu rețeta inversată)” (sic) cum au tradus meseriașii de la Știrile ProTV.
O astfel de tartă se poate servi cu frișcă din belșug, cu înghețătă de vanilie, ba chiar și cu frișcă și înghețată.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!