Prin zona aceasta în care Bistrița se întâlnește cu Siretul, tarhonul este un fel de rara avis. Lumea din zonă nu prea pune tarhon în mâncare, așa că nefiind cerere, și oferta este destul de sărăcăcioasă. Mai găsesc uneori vara, prin piață, câte unul, poate vreo doi precupeți care au sporadic în ofertă mănunchiuri din acest minunat condiment, folosit intens în mâncărurile pregătite în interiorul arcului carpatic. Cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, am testat la Gheorgheni o supă de cartofi cu tarhon absolut fantastică. O variantă proprie de preparare găsiți aici.
Acum a venit sorocul unei “supe acre” (denumirea occidentală a ciorbei orientale) cu aceleași ingrediente de bază: cartofi și tarhon. Nu i-am zis borș (cu toate că în Moldova ciorbă și borș sunt aproape sinonime), întrucât n-am utilizat borș de putină pentru a acri zama, ci lapte bătut. Și așa s-a născut această ciorbă de cartofi cu tarhon, o fiertură consistentă și puțin costisitoare, numai bună pentru zilele reci și mohorâte de toamnă bacoviană.
Ce vă trebuie?
- 3 cartofi albi, potriviți (cam 400 – 500 g în total);
- 4 morcovi mici, ori doi mai mari (cam 100 – 150 g în total);
- 1 rădăcină de pătrunjel mare, dar merg și două mici (150 g în total);
- 1 ceapă galbenă, mică (60 – 80 g);
- 50 – 70 g ardei grași roșii tăiați în cuburi mici (proaspeți sau proaspăt scoși din congelator);
- 3 – 3,5 L de apă;
- 900 g lapte bătut cu 2% grăsime (la o adică se poate înlocui cu Sana sau Chefir);
- 2 – 3 linguri (60 g) pastă de tomate cu 28% substanță uscată;
- 1 lingură (20 g) pastă de ardei;
- 2 – 3 lingurițe (circa 10 g) de tarhon uscat (în sezon puteți să-l înlocuiți cu frunzele de pe 4 – 5 tije de tarhon verde);
- Sare și piper –după gust.
Cum procedați?
Curățați cartofii și tăiați-i în cuburi mari (dar care să vă încapă totuși în lingură).
Curățați ceapa și tocați-o mărunt.
Curățați rădăcinoasele (morcovul și pătrunjelul), spălați-le și tăiați-le cuburi, rondele sau semirondele.
Puneți-le pe toate (inclusiv ardeii – dacă folosiți ardei congelați, puneți-i direct cum i-ați scos din congelator, nu necesită decongelare prealabilă) într-o oală încăpătoare (de minimum 5 L), acoperiți-le cu apă și puneți oala la fiert, la foc potrivit.
Fierbeți, cu oala acoperită, timp de 30 – 40 de minute (timp măsurat de când începe să fiarbă apa), ori până când este pătruns pătrunjelul (care fierbe cel mai greu).
Adăugați pasta de tomate și pasta de ardei, apoi așteptați să dea fiertura un clocot.
Turnați în oală laptele bătut, amestecați viguros și mai dați un clocot, apoi potriviți gustul de sare și piper.
Adăugați tarhonul uscat (nu uitați să-l fărâmițați înainte de a-l adăuga), amestecați, luați oala de pe foc și țineți-o acoperită 5 – 6 minute înainte de servire.
Astă ciorbă îmbietor aromată se servește fierbinte, eventual cu un ardei iute atașat. Dacă nimeni n-are nimic contra (medici, nutriționiști, nevastă) o puteți îmbunătăți și cu vreo 2 – 3 linguri de smântână.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!