Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftele pentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un fel de șnițele care nu sunt șnițele. Diferă prin forma și dimensiunile bucăților de carne. Se cheamă gujoane și se obțin tăind carnea de pui, perpendicular pe fibră, în fâșii late de 1,5 – 2 cm. Dacă nu vă pricepeți la tăiat carnea, cumpărați direct “mușchiuleț din piept de pui”. Asta este denumirea sub care se comercializează partea interioară (miezul) pieptului de pui.
Mai cumpărați și niște pesmet japonez (Panko). Gurile rele zic că este mai crocant și absoarbe, la prăjire, mai puțină grăsime decât pesmetul clasic. Restul ingredientelor sigur le aveți prin bătătură. Dacă nu, consultați în prealabil lista de mai jos, dați fuguța la Megaimajul de la parter și achiziționați cele necesare.
Ce vă trebuie?
- 500 – 750 g bucăți din partea interioară (mieji, mușchiuleți – cum vreți să le ziceți) a pieptului de pui;
- 250 g făină albă;
- 3 ouă;
- 250 g pesmet Panko;
- 400 – 450 mL ulei de floarea soarelui;
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Pregătiți trei castroane (sau farfurii adânci) în care puneți separat făina, ouăle bătute, pesmetul. Mai pregătiți și un vas mare (caserolă, castron) pe care îl tapetați cu unul – două straturi de șervete absorbante, în care veți așeza produsul finit.
Puneți la încins, la foc mediu, într-o tigaie antiaderentă cu diametru mare (28 cm), ulei de floarea soarelui. Să cam fie un strat gros de 5 – 7 mm.
Spălați bine bucățile de piept de pui, uscați-le cu șervete absorbante, asezonați-le cu sare și piper, apoi tăvăliți-le prin făină. Treceți-le prin ouăle bătute și apoi prin pesmet. Aveți grijă că la aceste operații făina, oul și pesmetul să acopere toate părțile bucăților de carne.
Puneți bucățile astfel pregătite în tigaia cu ulei încins. Nu le dați drumul din pod, așezați-le cu grijă, fără să introduceți și degetele în ulei. Lăsați spațiu între bucăți, nu le înghesuiți.
Lăsați-le să se rumenească vreo 5 – 6 minute. Când devin aurii, întoarceți-le pe partea opusă și mai lăsați-le la prăjit încă 4 – 5 minute, apoi scoateți-le pe un șervet absorbant, ca să îndepărtați excesul de ulei.
Dacă pregătiți mai multe porții, prăjiți-le pe rând, câte 5 – 6 bucăți odată. În ultima tranșă, bucățile vor ieși ceva mai închise la culoare. Nu le-ați ars, s-au ars doar rămășițele de făină, ou și pesmet rămase în tigaie de la tranșele anterioare. Uleiul rămas nu-l mai refolosiți, filtrați-l. Resturile solide le puneți la gunoiul menajer, iar uleiul filtrat nu-l goliți în chiuvetă. Adunați mai mult și duceți-l la un centru de colectare (există și așa ceva). Sau la un Mc Donalds. O să știe ei ce să facă cu el .
Serviți alături de un piure de cartofi sau de cartofi la cuptor, cu sau fără castraveți murați, cu sau fără un sos picant. Dacă ați făcut mai mult decât mâncați o dată, după ce bucățile de pui s-au răcit, se pot păstra la frigider și ulterior se pot reîncălzi în cuptorul cu microunde (dar se pot mânca și reci, sub formă de sandwich). Merge alături și un rosé demisec bine răcit (7 – 9 ˚C).
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!