Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor. Iar cât se încinge cuptorul aveți suficient timp să curățați cartofii, să-i uscați și să-i asezonați.
Alt avantaj: puteți să-i rumeniți concomitent cu “garnitura” alături de care o să îi puneți. De exemplu, tava cu cartofi se poate așeza în cuptor alături de tava în care gătiți niște pulpe de pui.
Ori alături de tava în care ați pus la făcut o scăriță și un mușchiuleț de porc.
Singura condiție este ca lățimea cuptorului (măsurată pe interior) să fie cel puțin dublă față de lățimea tăvilor (măsurată pe exterior). Indicațiile din paranteze sunt adresate, cu precădere, inginerilor.
Ce vă trebuie?
- 1 – 2 cartofi albi, potriviți (75 – 100 g bucata), pentru o porție;
- 1 lingură de ulei vegetal (măsline, floarea-soarelui, sâmburi de struguri);
- ½ linguriță usturoi granulat (nu-i obligatoriu, dar se recomandă);
- ½ linguriță piper negru cu lămâie (sau piper mixt proaspăt râșnit);
- 1 – 2 linguri mălai grișat;
- Sare – după gust.
Cum procedați?
Curățați cartofii de coajă și tăiați-i pe lungime în 4, 6 sau 8 felii. Cu cât sunt mai mari cartofii, cu atât creșteți numărul feliilor. Aveți gijă ca acestea să fie în număr par .
Uscați feliile de cartof cu șervete absorbante – cu cât au mai puțină apă, cu atât se crocănțesc mai puternic.
Luați un bol încăpător și puneți în el cartofii feliați. Stropiți-i cu ulei și amestecați ca să-i cuprindă uleiul peste tot.
Asezonați cu sare, piper, usturoi granulat și la final cu mălai. Amestecați bine.
Turnați cartofii într-o tavă antiaderentă încăpătoare, răsfirându-i ca să stea într-un singur strat.
Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C, apoi introduceți tava (cu tot cu cartofi) în cuptor.
După o jumătate de oră luați o ligură sau o spatulă (nu o furculiță, ca să nu zgâriați tava) și încercați să întoarceți cartofii cu partea nerumenită în jos. Probabil la a zecea – cincisprezecea reproducere a preparatului o să vă reușească perfect.
Mai dați tava pentru încă 30 de minute la cuptor. După expirarea acestui timp ar trebui să aveți în tavă niște cartofi moi în interior și crocanți la suprafață. Sau măcar comestibili.
Dacă vreți să economisiți apă și detergent, puteți sări peste etapa cu pusul cartofilor în bol, înlocuind-o cu pusul cartofilor direct în tava de copt în care ați turnat în prealabil uleiul.
Asezonați cartofii direct în tavă și nu uitați să amestecați și să întindeți feliile de cartof într-un singur strat.
Procedați apoi ca mai sus, începând de la etapa de preîncălzire a cuptorului la 200 ˚C și încheind cu obținerea cartofilor cel puțin comestibili.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!