Am executat o supă din niște rasol de vită, peste care am fiert și doi cartofi, doi morcovi, o țelină mică și un ardei capia. Am păstrat carnea de vită în supă și i-am mai pus niște paste șvăbești – Spätzle.
Legumele rămase le-am transformat într-o salată. Cam ca salata boeuf, doar că fără boeuf. Cu ton. Mai făcusem și înainte ceva similar, așa că aveți și o altă variantă aici.
Ce vă trebuie?
- 2 – 3 conserve mici (80 g bucata) de ton în ulei;
- legumele “salvate” din supă: 2 cartofi mici (150 g în total), o țelină mică sau o bucată de țelină (150 – 200 g), 2 morcovi (150 g în total), 1 ardei capia;
- 1 conservă mică de mazăre (100 – 150 g);
- 3 – 5 castraveți în oțet;
- ½ borcan de ardei ușor picanți (cam 200 g) – i-am folosit pe post de gogoșari, că tot n-aveam la îndemână;
- 2 – 3 lingurițe de muștar de Dijon;
- 200 – 250 g de maioneză: clasică, făcută în casă; ușoară, cu iaurt sau, în ultimă instanță, din comerț (când folosesc, destul de rar, iau Hellmann’s);
- Sare și piper – după gust;
- Pentru decor: frunze de pătrunjel, felii de castravete murat, măsline.
Cum procedați?
După ce s-au răcit, tăiați cartofii, țelina, morcovii și ardeiul capia în cuburi mici. Am mai văzut că anumite persoane, probabil comode, dau legumele prin mașina de tocat. Total contraindicat! Salatele de acest gen trebuie să aibă textură, trebuie să simți toate ingredientele. Altfel le-am pune pe toate în blender și ce smoothie fain ar ieși! Cred că ar fi și perfuzabil.
Mazărea clătiți-o bine sub jet de apă și lăsați-o la scurs.
Tăiați castraveții în cuburi mici și stoarceți-i bine înainte de a-i adăuga în salată. Altfel, zeama din ei va face să se taie maioneza (bine, nu chiar instantaneu, dar în timp).
Clătiți bine și ardeii picanți, scurgeți-i de apă, tăiați-i în bucăți mici și stoarceți-i ca și pe castraveți – din același motiv expus mai sus.
Scurgeți bine uleiul din conservele de ton.
Într-un bol încăpător adăugați legumele cuburi, mazărea, ardeii și castraveții. Adăugați sare și piper, muștar și maioneză. Amestecați totul cu simț de răspundere. Cel mai bine se omogenizează amestecul cu mâna. Din considerente de igienă, folosiți o mănușă de unică folosință când executați această operațiune. După omogenizare gustați compoziția și mai adăugați – după caz sare, piper, muștar. Dacă nu vi se pare suficient de acră, fie mai adăugați castraveți în compoziție, fie zeamă de lămâie.
Dacă vreți, o puteți și orna. Poate sunteți mai buni designeri și vă iese ceva frumos, nu cum vedeți în poză.
Ca orice salată de acest gen, va fi mult mai gustoasă după ce se odihnește la răcoare până a doua zi. Au timp aromele să se întrepătrundă și sosurile să se impregneze în ingredientele solide. Deci nu vă repeziți direct în ea, aveți puțintică răbdare!
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!