O prăjitură care circulă pe net de cel puțin 10 ani (nu am săpat prea adânc, deoarece nu mi-am propus să fac un istoric al acestei combinații aparent ciudate, morcov – ghimbir – nucă, dar până la urmă de efect – cromatic, textural și gustativ). Am găsit-o aici, aici și aici, dar sunt convins că o să dați peste ea și în alte locuri, cu mai multe sau mai puține modificări. Ceea ce vedeți mai jos nu-i făcut de mine – așa cum v-am mai spus, în materie de deserturi sunt mai mult beneficiar decât producător. Dacă aveți reclamații, dirijați-le pe adresa consoartei, cu excepția celor legate de imagini. Pe astea le-am făcut chiar eu însumi. Bine, ajutat puțin de Nikon, Apple și alte câteva sereleuri de astea.
Ce vă trebuie?
- 4 morcovi medii (circa ¼ kg);
- 1 bucată de ghimbir de circa 2 cm lungime;
- 100 g miez de nucă;
- 300 g făină albă;
- 200 g zahăr;
- 150 mL ulei vegetal;
- 4 ouă medii;
- 1 plic (10 g) de praf de copt;
- 1 linguriță de NaHCO3 (bicarbonat de sodiu)
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
- 1 praf de nucșoară;
- 1 praf de sare.
Pentru topping:
- 250 g brânză Mascarpone;
- 200 mL smântână nefermentată pentru frișcă (minim 30% grăsime);
- 50 – 60 g zahăr tos;
- 20 – 30 g miez de nucă tocat.
Cum procedați?
Morcovii se curăță și se dau prin răzătoarea manuală cu ochiuri mici sau se dau prin răzătoarea electrică (Moulinex).
Ghimbirul se curăță și se dă prin răzătoarea cu ochiuri mici.
Miezul de nucă se prăjește câteva minute, într-o tigaie antiaderentă, fără ulei. După ce se răcește se toacă la cuțit sau, de asemenea, se trece prin Moulinex, nu prin mașina de măcinat nucă!
Se bat ouăle împreună cu uleiul și zahărul.
Se adaugă scorțișoara, nucșoara, sarea, bicarbonatul de sodiu și praful de copt, apoi se încorporează treptat făina, până când se obține un aluat fluid.
Se încorporează în aluat morcovul ras, ghimbirul și nuca tocată.
Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul în prealabil preîncălzit la 180 ˚C, timp de 20 de minute – ori până când trece cu brio testul scobitorii.. La jumătatea timpului se rotește tava cu 180˚ în plan orizontal. Cred că nu este necesar un desen sau o poză.
Cât timp se coace blatul se amestecă smântâna (ținută în prealabil măcar 2 ore la frigider) cu brânza Mascarpone și cu zahărul, se bate bine amestecul cu telurile de la mixerul din dotare, până când se obține o compoziție aerată care rămâne aderentă la teluri. Cam 8 – 10 minute. Dați la rece “frișca” bătută până în momentul utilizării.
Odată copt blatul se lasă să se răcească, după care se toarnă deasupra toppingul de Mascarpone cu frișcă, se nivelează și se presară cu nucă măcinată. Se păstrează la rece până în momentul servirii.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!