Există vreo diferență între escalop și șnițel?
Schnitzel (pronunțat așa cum îl scriem noi “șnițel”) este cuvântul german pentru bucata de carne bătută (în vederea subțierii și aplatizării), dată prin pesmet, apoi prăjită.
Escalope (cu e mut la sfârșit) este cuvântul francez pentru bucata de carne bătută (în vederea subțierii și aplatizării), dată prin pesmet, apoi gătită.
Până aici, aproape egalitate. Escalopul nu trebuie neapărat prăjit, deși, de cele mai multe ori, este. Și etapa cu tăvălirea prin pesmet este opțională în cazul escalopului. Terminologia asta în domeniul alimentelor este uneori confuză și destul de înșelătoare. Corn flour înseamnă în SUA și în restul lumii – mai puțin în Regatul Unit – făină de porumb (mălai cum îi zice pe la noi). Ei bine, în UK, prin cornflour se înțelege amidonul de porumb. Bănuiesc că știți că nu-i totuna să faci mămăligă din amidon, ori să pui în dulciuri sau sosuri mălai pentru îngroșare. Nu degeaba se spune că “engleza este limba comună care separă două mari națiuni.”
Ar mai fi o diferență: am auzit de multe ori despre “șnițel de soia”, “șnițel de dovlecei”, “șnițel de pleurotus”. În anii ‘80 erai fericit dacă apucai să faci “șnițel de parizer”. Cu “escalop de soia” în schimb, nu m-am întâlnit niciodată.
Am găsit niște “șnițel de mânzat” născut, crescut și sacrificat în România (conform etichetei). Am încercat să transform, cu minimum de efort, bucățile de carne în ceva comestibil. Se pare că mi-a și reușit.
Ce vă trebuie?
- 2 felii (150 – 180 g bucata) de pulpă de mânzat;
- 1 lingură de ulei vegetal (din floarea-soarelui sau sâmburi de struguri);
- 200 mL vin alb demisec;
- Sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust.
Cum procedați?
Scoateți feliile de carne din ambalajul cu atmosferă protectoare și lăsați-le să respire 15 – 30 de minute și să ajungă la temperatura camerei.
Înveliți-le cu folie alimentară și bateți-le pe ambele părți cu ciocanul de șnițele, până când se întind și se subțiază la 3 – 4 mm grosime.
Asezonați-le pe ambele părți cu sare și piper. Dacă folosiți sare cu granulație mare nu vă temeți că se va întări carnea în decursul gătirii.
Încingeți o tigaie antiaderentă unsă cu ulei. Focul nu trebuie să fie prea mare. Puneți bucățile de carne în tigaie și rumeniți-le, câte 2 minute pe fiecare parte.
“Stingeți” conținutul tigăii cu vin, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să fiarbă totul la foc mic, 12 – 15 minute. Mai întoarceți când și când carnea pe partea opusă.
Dați capacul deoparte și lăsați să se evapore lichidul din tigaie, până când rămâne doar foarte puțin sos gros și auriu. Carnea ar trebui să fie făcută și să rămână fragedă (dacă mânzatul a fost mânzat și nu vită bătrână) după frigere – înăbușire – rumenire.
Se servește cu garnitură – piure din cartofi mov, de exemplu – și cu salată de sezon. Se acompaniază cu un pahar de Cabernet Syrah sec. În extremis, se poate acompania cu același sortiment de vin în care ați înăbușit escalopul.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!