Dacă există cartofi pai, de ce n-ar fi și păstârnac pai (sau păstârnaci paie)?
Frate bun cu morcovul și pătrunjelul (unii sunt convinși că este chiar copilul acestora), păstârnacul este o rădăcinoasă aromată, săracă în energie (230 kJ/100 g), cu indice glicemic 0, în ciuda faptului că are în compoziție 18% glucide. Este o sursă bună de fibre alimentare (4,9%), potasiu (375 mg/100 g), vitamina C (17 mg/100 g), vitamina K (22,5 μg/100 g) și vitamina B9 (67 μg/100 g) – sursa.
Majoritatea gospodinelor de la noi asociază păstârnacul cu supele și ciorbele, în care conviețuiește alături de rădăcinile de morcov, pătrunjel și țelină. Uneori mai scapă și prin salata boeuf sau prin cea à la Russe. Pe unde au umblat supușii Majestății Sale s-a împământenit tradiționala friptură de duminică (cunoscută drept Sunday Roast în Imperiul Britanic și fostele și actualele colonii) alcătuită din carne de vită, cartofi copți, și diverse legume, dintre care nu lipsesc conopida, mazărea, morcovii, broccoli și, exact, păstârnacul.
Păstârnacul poate înlocui cu succes cartofii la cuptor (vezi aici cum), ba chiar și cartofii pai. Și nici măcar nu trebuie prăjit în baie de ulei.
Ce vă trebuie?
- 3 – 4 rădăcini de păstârnac (să tot aibă cam 400 – 450 g cu totul);
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 5 – 6 fire de mărar proaspăt;
- Sare marină și piper negru (sau mixt), ambele proaspăt măcinate – după gust.
Cum procedați?
Preîncălziți cuptorul la 200 – 220 ˚C.
Curățați păstârnacul și tăiați-l bastonașe (cam în genul în care secționați cartofii când faceți cartofi pai.
Puneți bastonașele de păstârnac într-o tavă încăpătoare tapetată cu hârtie de copt. Asezonați cu ulei, sare și piper, amestecați, apoi întindeți bastonașele uniform pe toată suprafața tăvii, de preferat fără să se suprapună.
Dați tava la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute. Amestecați păstârnacul, apoi dați din nou tava la cuptor alte 20 de minute.
Presărați peste păstârnac mărarul spălat, scurs și tocat și măi lăsați tava încă 5 minute la cuptor.
Odată coapte, bastonașele de păstârnac pot fi mâncate goale, precum cipsurile (fără teamă c-o să vă îngrășați din asta) ori pot fi folosite pe post de garnitură. Ca aici, alături de o doradă făcută pe tigaia-grill.
Sau pot avea rol ornamental:
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!