Un sos care se împacă foarte bine cu carnea de pasăre, fie că aceasta provine de la pui, rață ori curcan. Cel mai bine se face cu grăsimea rămasă de la prăjirea cărnurilor. Mai trebuie ajutat cu ceva smântână de calitate (nefermentată – din aceea pentru gătit sau pentru frișcă) și cu niște vin. Puteți folosi vin alb sau roșu, sec sau demisec. Eu am testat ceva mai aparte, un vin pelin. Și n-am regretat.
Ce vă trebuie?
- 12 ciuperci champignon brune, de mărime medie (cam 250 g);
- 1 – 2 linguri grăsime de rață;
- 200 – 250 mL vin roșu, sec sau demisec;
- 150 – 200 mL smântână lichidă, cu minim 20% grăsime (de preferat 30%);
- Sare, piper negru proaspăt măcinat – după gust.
Cum procedați?
Curățați ciupercile de impurități (nisip, frunze etc.), fără a le spăla, și tăiați și îndepărtați cam 2 mm din cozi.
Tăiați ciupercile în sferturi.
Într-o tigaie încăpătoare încingeți, la foc potrivit, grăsimea de rață. Cum am folosit grăsimea rămasă după ce-am rumenit în respectiva tigaie două piepturi de rață, după ce-am scos carnea am deglazat tigaia cu circa 50 mL de Pelin roșu de Urlați, am așteptat să se evapore alcoolul, apoi am adăugat ciupercile.
Asezonați cu sare și piper, apoi sotați ciupercile la foc mediu, 2 – 3 minute, apoi adăugați restul de vin.
Mai fierbeți totul încă vreo 8 – 10 minute (ori până când pleacă toată apa – și din ciuperci, și din vin, iar grăsimea începe să sfârâie). Nu uitați să mai amestecați din când în când în tigaie.
Adăugați smântâna, amestecați și fierbeți totul la foc mic 8 – 10 minute, cât sosul să se îngroașe și să își reducă volumul la jumătate.
De-acum e cam gata.
Că tot făcusem pieptul de rață, l-am garnisit și cu acest sos. Frunzele de pătrunjel nu sunt obligatorii. Asta aveam la îndemână, asta am pus.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!