Deși vin vertiginos spre vârsta de șase decenii, spre rușinea mea, încă n-am testat scrumbia de Dunăre. Astăzi am avut o dublă provocare: s-o gătesc și s-o mănânc. La partea cu mâncatul sunt expert, la partea cu gătitul am avut nevoie de indicații, pe care le-am preluat de aici și de aici.
Ce vă trebuie?
- patru scrumbii, proaspete ori congelate;
- patru linguri de sare grunjoasă (câte una per scrumbie);
- 1 – 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin;
- 400 – 500 mL vin alb, sec.
Pentru saramură:
- doi ardei roșii, grași;
- 3 – 4 roșii, bine coapte;
- o căpățână de ustoroi ( curățăt și trecut prin presă, ori bine bătucit în mojar);
- ½ ardei iute (fără semințe, fără nervuri);
- o crenguță de cimbru verde (ori o linguriță de cimbru uscat).
Pentru decor:
- 3 – 4 frunzulițe de pătrunjel (ori hasmațuchi), proaspăt cules de pe ogor.
Cum procedați?
Dacă aveți scrumbii proaspete, le eviscerați și le spălați ghini, ghini di tăt.
Dacă aveți scrumbii congelate, le lăsați de seara până dimineața în frigider, ca să se dezghețe natural, apoi le spălați ca mai sus.
Cu un cuțit bine ascuțit crestați scrumbiile eviscerate (față-verso) la circa 5 mm distanță, la o adâncime de cel mult 2 – 3 mm.
Sărați din belșug cu sare grunjoasă, apoi înecați scrumbiile în vin alb sec/demisec. Acoperiți vasul cu o folie alimentară și dați-l la rece măcar pentru două-trei ceasuri (ideal ar fi vreo patru).
Cât timp se marinează scrumbiile, vă ocupați de focuri. Aveți nevoie de o plită bine încinsă (pe care coaceți legumele și puneți de mămăligă) și de un grătar pe care să frigeți scrumbiile.
Cănd plita s-a încins bine de tot, zvârliți pe ea roșiile și ardeii grași. Nu uitați să le rotiți astfel încât să se coacă uniform pe toate părțile. Le scoateți pe măsură ce s-au rumenit, apoi le zvârliți într-un vas unde le nădușiți cu sare, apoi le curățați (manual) de pielițe.
Legumele despielițate le tocați mărunt și le puneți la fiert, împreună cu zeama lăsată într-o crăticioară, alături de mămăliga in progress. Între timp, curătați usturoiul și dați-l prin presă. Totodată tocați mărunt oareșce pătrunjel.
Odată încins grătarul, luați jarul și mutați-l integral în dreapta, având în vedere că în stânga veți frige scrumbiile. La foc mic, 12 – 15 minute pe avers și 8 – 10 minute pe revers.
Este esențial să coaceți/frigeți scrumbiile la foc mic.
Cât se fac scrumbiile, în saramura aflată pe plită adăugați ardeiul iute (pe care îl scoateti după primul clocot), apoi cimbrul, apoi usturoiul bine mărunțit (este indicat ca usturoiul să-l adăugați după ce ați luat saramura de pe foc). Câteva frunze de pătrunjel/coriandru/hasmațuchi vor finaliza saramura.
Scoateți scrumbiile de pe grătar, turnați saramura peste ele, puneți alături un pahar de vin (noi am avut un rosé de Purcari) și desfătați-vă!
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!