Un sos simplu, ușor de făcut, care se pretează ca însoțitor pentru paste, dar și pentru cărnuri fripte: pasăre (pui sau curcan), porc (ceafă, cotlet, mușchiuleț) sau vită (vrăbioară ori antricot). Deși sosul mai jos descris are la bază hribi congelați, puteți folosi și alte soiuri de ciuperci, fie proaspete, fie congelate: champignon, ghebe, ori chiar ciuperci Shimeji. Se admit și amestecurile de ciuperci.
Ingredientele de bază sunt ciupercile, brânza cu mucegai albastru (Paladin, Dorblu, Danish Blue Cheese, Gorgonzola ș.a.m.d) și smântâna (care musai trebuie să aibă un conținut de grăsime de cel puțin 30% și să nu fie fermentată). Cantitățile indicate în rețetă sunt suficiente pentru 2 – 3 porții.
Ce vă trebuie?
- 300 g hribi (sub formă de cuburi), congelați – în sezon puteți folosi cam 0,4 – 0,5 kg de hribi proaspeți, curățați de impuritățile mecanice (pământ, iarbă etc.) și tăiați în cuburi cam de 2 cm;
- 20 – 30 g unt cu minim 80% grăsime (am folosit unt de capră de la Olympus);
- 1 lingură de ulei de măsline (evită arderea prematură a untului);
- 80 – 100 g brânză cu mucegai albastru (cum ziceam și mai sus, sortimentul este mai puțin important);
- 200 mL smântână grasă (cel puțin 30% grăsime), nefermentată – smântâna pentru frișcă (neîndulcită) se pretează foarte bine la prepararea acestui sos;
- Piper (alb, negru, ori chiar mixt) proaspăt râșnit – după gust;
- O mână de verdeață proaspătă – preferabil pătrunjel ori mărar – tocată mărunt.
Cum procedați?
Puneți la încins, într-o tigaie încăpătoare, uleiul împreună cu untul, la foc iute.
În grăsimea bine încinsă adăugați bucățile de hribi congelați.
Lăsați-le să se dezghețe și să piardă o parte din apă, preț de vreo 6 minute.
Reduceți focul la mediu și înăbușiți hribii încă vreo 2 – 3 minute, acoperind tigaia cu un capac.
Adăugați brânza, în prealabil tăiată în cuburi de 1 – 1,5 cm, asezonați cu piper și amestecați continuu până când brânza se topește. N-ar trebui să dureze mai mult de alte 2 – 3 minute.
Adăugați în tigaie smântâna și lăsați-o să dea în clocot. Reduceți focul la mic, amestecați sporadic sosul, până când își reduce volumul la jumătate (3 – 5 minute).
Luați tigaia de pe foc, adăugați verdețurile tocate, acoperiți din nou tigaia cu capacul și lăsați sosul să se odihnească măcar 3 – 4 minute, după care este numai bun de pus peste paste ori fripturi.
Probabil ați observat, vigilenți fiind, că n-am pus sare în sos. Motivul este foarte simplu: orice brânză pe care v-am recomandat-o are suficientă sare, cât să nu mai fie necesar un adaos suplimentar.
Sosul odată preparat poate fi utilizat imediat. Dacă vă mai rămâne, îl puteți păstra 2 – 3 zile în frigider, după care îl puteți folosi, reîncălzindu-l. Sfatul meu este să nu-l încăziți în cuptorul cu microunde (conținând smântână, “se taie”).
Sosul descris l-am folosit drept garnitură la niște vrăbioare de vițel ușor pârpolite în tigaie; una blue-rare (pentru mine) și alta medium (pentru consoartă). Combinația am acompaniat-o cu un roșu demisec de la Pietroasele Buzăului (ați învățat la școală despre “tezaurul de la Pietroasa”, mai cunoscut drept Cloșca cu puii de aur.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!