Quantcast
Channel: Lucian Gavrila – Food and beyond…
Viewing all articles
Browse latest Browse all 569

Ficat cu ceapă

$
0
0

_211De când mă știu am o oarecare aversiune față de mâncărurile pregătite din așa-numitele “organe” sau subproduse de abator: creier, limbă, rinichi, inimi, pipote, fudulii. Cu o singură notabilă excepție (ficatul), accept animalul din farfurie doar sub formă de “mușchi”, fie că este vorba de antricoate, vrăbioare, cotlete, rasoale, mușchiuleți, piept sau pulpe de zburătoare.

Cum ziceam, ficatul îl mănânc cu plăcere, chiar și sub formă de foie gras 😀 😀 😀

Ficatul cu ceapă este un preparat care se remarcă prin simplitate, ușurință în preparare, număr redus de ingrediente. Cu toate că mănânc de multă vreme așa ceva, abia zilele trecute am aflat că este un preparat tradițional venețian, foarte apreciat în zonele neturistice din orașul dogilor. L-am reprodus și eu, urmând, mai mult sau mai puțin, rețeta consacrată. Am folosit ficăței de pui, deși se poate pregăti și cu ficat de porc sau de vițel.

Ce vă trebuie?

  • 450 – 500 g ficăței de pui;
  • 500 g ceapă galbenă (cam 3 cepe mari);
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
  • 200 + 200 mL vin alb, demisec (Sauvignon Blanc sau Chardonnay de Murfatlar);
  • Sare marină și piper negru – după gust.

_201
_202

Cum procedați?

Spălați bine ficățeii de pui, îndepărtați eventualele urme de fiere, iar dacă unele bucăți vi se par prea mari, tăiați-le în două. Puneți-i apoi la scurs.

_203

Curățați ceapa și tăiați-o julien (peștișori). Încercați să faceți asta fără să plângeți prea mult.

_204

Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, cu pereți înalți, încingeți uleiul de măsline la foc mediu, apoi căliți ceapa cam 4 – 5 minute, cât să se înmoaie, fără a o rumeni.

_205

Stingeți cu 200 mL de vin, reduceți focul, acoperiți tigaia și înăbușiți ceapa în vin, încă vreo 10 minute.

_206

Dați capacul deoparte și lăsați să se evapore lichidul încă vreo 5 minute (atenție să nu ardeți ceapa!), apoi adăugați ficățeii.

_207

Amestecați conținutul, iar când ficățeii s-au “albit” pe toate părțile, adăugați restul de vin, acoperiți tigaia și înăbușiți molcom totul preț de vreo 10 minute, amestecând când și când.

_208

Luați capacul, măriți focul (dar nu prea tare), apoi, când aproape s-a evaporat tot lichidul din tigaie, asezonați cu piper și sare. Luați apoi tigaia de pe foc și țineți-o acoperită până în momentul servirii.

_209
_210

De regulă, ficatul cu ceapă se mănâncă simplu, fără alte adaosuri. Totuși, nu se supără nimeni dacă-i puneți alături și o bucată de mămăligă ceva mai vârtoasă decât polenta italienilor. Vinul care v-a mai rămas, dacă este rece (10 – 12 ˚C), puteți să-l puneți în pahare. Ca să-l beți, evident.

_200

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 569