Bibanul de mare (lavrac), provenit din crescătoriile grecești ori turcești, este de-acum o prezență comună în raioanele de pescărie ale marilor “Alimentare” care au și raioane de pește proaspăt: Auchan, Carrefour, Cora, Metro, Selgros. Ce fel de pește este, cum se mai cheamă prin Europa și cum arată, v-am mai povestit. Când îl găsiți, este bine să-l cumpărați proaspăt (corp elastic, ochi limpezi, branhii roz) și, dacă nu-l pregătiți imediat, să-l eviscerați, să-l desolzați și să-l congelați. Ține cel puțin 3 luni, dacă nu mai mult. Când vă hotărâți să-l gătiți, îl scoateți de cu seară din congelator și-l lăsați să se dezghețe lent, peste noapte, în frigider. Nu vă recomand să-l dezghețați forțat, în apă ori în cuptorul cu microunde. Nu că s-ar “iradia” de la microunde ( cum spun unii “experți”), ci pentru că o să-i distrugeți textura, ori mai rău, o să îl fierbeți prin zonele mai sensibile.
Deși bibanului de mare îi stă cel mai bine pe grătar (ori în tigaia-grill), acum în prag de iarnă, ca să nu vă afumați toată casa, se pretează și la gătirea în cuptor. Pe un pat de portocale, ca să nu se lipească de grătar.
Ce vă trebuie?
- 2 bibani de mare (de maximum 400 g bucata);
- 1 portocală;
- 1 lămâie mică (sau ½ lămâie mare);
- Sare marină și piper mixt, ambele proaspăt râșnite – după gust;
- O bucată mică de praz (3 – 4 cm, numai partea verde) – pentru decor.
Cum procedați?
Eviscerați peștii, curățați-i de solzi și spălați-i bine cu apă din abundență, apoi ștergeți-i cu șervete absorbante.
Cu un cuțit bine ascuțit practicați 3 – 4 crestături oblice pe fiecare parte a peștelui, facilitând astfel gătirea rapidă și uniformă a acestuia.
Spălați bine portocala (sau țineți-o 30 de secunde în apă clocotită), pentru îndepărtarea eventualelor substanțe cu care a fost tratată. Procedați la fel și cu lămâia.
Feliați transversal portocala și lămâia în rondele groase de 2 – 4 milimetri. Rondelele de lămâie tăiați-le în jumătate.
Pe grătarul din tavă pregătiți, pentru fiecare pește, un “pat” alcătuit din 3 rondele de portocală.
Asezonați peștii cu sare și piper, atât în interiorul cavității abdominale, cât și în exterior.
Introduceți în cavitatea abdominală bucăți de portocală și de lămâie, cu tot cu coajă.
Așezați peștii pe paturile corespunzătoare de portocală feliată, iar în crestăturile de pe partea superioară așezați jumătățile de rondele de lămâie.
Dați tava cu peștii astfel pregătiți la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 – 220 ˚C, pentru 30 – 40 de minute.
La final, rumeniți pentru 3 – 5 minute peștii cu flacăra din bolta cuptorului.
Serviți-i fierbinți, împreună cu un sos de iaurt cu un strop de usturoi (2 – 3 căței de usturoi la 150 g iaurt grecesc cu 10% grăsime). Merg și vreo câțiva cartofi prăjiți alături (nu mulți, că îngrașă ). Și sigur merge și un pahar de vin alb, rece și sec. Preferatul meu: Chardonnay de Sâmburești, eventual din recolta 2014.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!